Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За два місяці цього року платники Житомирщини перерахували понад 15 млн грн екологічного податку

опубліковано 14 березня 2024 о 15:50

«Протягом січня-лютого 2024 року платники Житомирщини, які здійснюють викиди забруднюючих речовин, перерахували до бюджетів понад 15,2 млн гривень. Більше 11 млн грн з цієї суми спрямовано до держаного бюджету, водночас до спеціального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 4,2 млн грн екологічного податку. 

Усього на території Житомирської області екологічний податок сплачують майже 3 тисячі суб’єктів господарювання - юридичних осіб» - інформує в.о. начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Олександр М'ясковський. 

Нагадаємо, що екологічний податок - загальнодержавний обов'язковий платіж, що справляється з фактичних обсягів: 

- викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення , 

- скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об'єкти , 

- розміщення відходів (крім розміщення окремих видів (класів) відходів як вторинної сировини, що розміщуються на власних територіях (об'єктах) суб'єктів господарювання), 

- фактичного обсягу радіоактивних відходів, що тимчасово зберігаються їх виробниками (далі - Тимчасове зберігання), фактичного обсягу утворених радіоактивних відходів та з фактичного обсягу радіоактивних відходів, накопичених до 1 квітня 2009 року. 

Кодексом передбачено, що у разі, якщо платник податку з початку року не планує здійснення викидів, скидів, розміщення, утворення протягом звітного  року, то такий платник податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об'єкта обчислення податку. 

Податкові зобов'язання з податку за викиди двоокису виникають у суб'єктів господарювання, у яких сукупний річний обсяг викидів двоокису перевищує 500 тон. 

Податкові зобов'язання з податку за скиди, що відбуватимуться у період з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2024 року включно обчислюються за ставкою, що відповідає 90 відсоткам розміру ставки зазначеної в пунктах 245.1 і 245.2 статті 245  Кодексу. 

Платники екоподатку складають податкові декларації за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 17.08.2015 р. №715 (далі - Декларація), та подають їх протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, до контролюючих органів. 

Податок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.