Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахунків за надання послуг таксі

опубліковано 06 березня 2024 о 15:51

Головне управління ДПС у Житомирській області, з метою уникнення порушень діючого законодавства в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій при проведенні готівкових розрахунків повідомляє наступне.

Відповідно до пунктів 1, 2 статті 3 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” із змінами і доповненнями (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані використовувати, у випадках передбачених цим законом, реєстратори розрахункових операцій чи розрахункові книжки, видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Виключення становлять суб’єкти господарювання, зазначені у ст. 9 Закону № 265, Постанові Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року № 1336 «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»» (зі змінами та доповненнями), та п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) (далі – ПКУ).

Щодо застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахунків за надання послуг таксі, слід звернути увагу, що даний вид діяльності не зазначений у ст. 9 Закону № 265, як такий, що звільняється від обов’язку застосування РРО/ПРРО при проведенні розрахункових операцій за надані послуги. Даний вид діяльності також відсутній у переліку видів діяльності, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, що визначений Постановою № 1336.

Оскільки надання послуг таксі не віднесено до побутових послуг, перелік яких визначено п. 291.7 ст. 291 ПКУ суб’єкти господарювання, які надають послуги таксі не можуть здійснювати господарську діяльність із застосування  1-ї групи спрощеної системи оподаткування та не звільняються від застосування РРО/ПРРО згідно п. 296.10 ст. 296 ПКУ. 

Враховуючи викладене, суб’єкти господарювання, які надають послуги таксі зобов’язані використовувати РРО/ПРРО при проведенні розрахунків за надані послуги.

Крім того слід звернути увагу на те, що згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 29 липня 2022 N 894 «Про встановлення строків, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)», з 01 січня 2024 року суб’єкти господарювання які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно З 01.01.2025 року такий обов’язок мають суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб.