Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Онлайн - вебінар: про відновлення відповідальності за незастосування РРО/ПРРО з 1 жовтня 2023 року проінформували платників

опубліковано 22 вересня 2023 о 15:12

Фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області проводять інформаційно - роз’яснювальні заходи з платниками податків щодо запровадження нових норм податкового законодавства, запроваджених Законом України від 30.06.2023 року №3219-ІХ "Про зміни до Податкового кодексу України та інших законів стосовно оподаткування під час воєнного стану". 

Сьогодні, 22 вересня, за участі заступника начальника ГУ ДПС Галини Воробей, заступника начальника відділу фактичних перевірок Андрія Петкевічуса, головного державного інспектора відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, реєстрації за окремими видами податків Романа Бойко проведено онлайн-вебінар щодо відновлення відповідальності за незастосування РРО/ПРРО з 1 жовтня 2023 року.

Аудиторія учасників заходу зібрала понад 50 платників податків - фізичних осіб з усієї області.

Податківці акцентували увагу, що відповідно до вимог Закону України від 30 червня 2023 року №3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» з 01 жовтня 2023 року відновлено відповідальність за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами).

Зокрема, відповідальність буде застосовуватись до всіх категорій платників податків, що здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Проте суб’єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені ними у період з 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року.

Таке звільнення не поширюється на: продаж підакцизних товарів, діяльність з купівлі/продажу іноземної валюти, діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Звернули увагу учасників заходу про розміри штрафів за незастосування РРО, зокрема: 25 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше, 50 відсотків вартості проданих товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Таким чином, Законом України №3219 не визначено жодних нових зобов’язань для суб’єктів господарювання та нових штрафних санкцій. Цим законом поновлено відповідальність за порушення діючого законодавства, яка не застосувалась на час дії воєнного стану. 

В рамках заходу, учасники мали можливість задати питання та отримати рекомендації стосовно впровадження нових норм у практичній роботі. 

Головним управлінням ДПС у Житомирській області і надалі проводимуться онлайн – вебінари, адже формат комунікації з платниками сприяє підвищенню свідомості платників податків, більш глибшому розумінні нововведень та адаптації до них. 

Нагадуємо, щоб отримати консультацію діють телефони «гарячих ліній» -(0412) 413-882, 0800 505 521.