Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся оnline-семінар щодо особливостей сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, громадянами

опубліковано 09 червня 2021 о 09:32

Відбувся черговий оnline-семінар для платників податків щодо особливостей сплати земельного податку з фізичних осіб та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, громадянами.

Спікерами семінару були - начальник управління адміністрування фізичних осіб Олександр Мушицький, начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб Микола Молодковець.

Платникам роз’яснено про особливості нарахування та сплати земельного податку у поточному році, надання пільг по сплаті земельного податку, особливості сплати земельного податку ФОП – платниками єдиного податку, та четвертої групи, особливості нарахування та сплати орендної плати, плати за земельні ділянки розміщені під багатоквартирними будинками.

З податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Микола Молодковець звернув увагу на основні норми законодавства, зокрема: відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Кодексу платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

База оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості у такому порядку:

а) за наявності у власності платника податку одного об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його частки, податок обчислюється, виходячи з бази оподаткування, зменшеної відповідно до п.п. "а" або "б" п.п. 266.4.1 п. 266.4ст. 266 Кодексу, та відповідної ставки податку;

б) за наявності у власності платника податку більше одного об’єкта житлової нерухомості одного типу, в тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.п."а" або "б" п.п. 266.4.1 п. 266.4 ст. 266 Кодексу, та відповідної ставки податку;

 в) за наявності у власності платника податку об’єктів житлової нерухомості різних видів, у тому числі їх часток, податок обчислюється виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів, зменшеної відповідно до п.п. "в" п.п. 266.4.1 п.п. 266.4 ст. 266 Кодексу , та відповідної ставки податку;

г) сума податку, обчислена з урахуванням п.п. "б" і "в" п.п. 266.7.1.
п.п. 266.7 ст. 266, розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги загальної площі кожного з об’єктів житлової нерухомості.

Обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості виходячи із загальної площі кожного з об’єктів нежитлової нерухомості та відповідної ставки податку.

Платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючого органу та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, контролюючий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок сум податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Для проведення звірки платник має право звернутися з письмовою заявою та оригіналами документів до контролюючого органу за місцем проживання (реєстрації).

На запитання, які надійшли від платників податків, спікерами семінару надані відповіді.