Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Любарська ДПІ: Як подати Декларацію про майновий стан і доходи

опубліковано 27 березня 2024 о 16:28

Фахівці ЦОП систематично надають роз’яснення щодо подання декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, наголошують, що найзручнішим є онлайн формат. 

На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено сервіс «Подати Декларацію про майновий стан та доходи», який дає змогу заповнити податкову декларацію про майновий стан і доходи та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів. 

Податківці звертають увагу платників податків, що з 01 січня 2024 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи, у зв'язку із набранням чинності наказу Міністерства фінансів України від 28 серпня 2023 року N 467 «Про затвердження Змін до форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», зареєстрованого в Мін'юсті 18 жовтня 2023 року за N 1817/40873. 

Крім того, змінився порядок розрахунку суми податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню з бюджету у зв'язку із використанням права на податкову знижку за витратами, понесеними відповідно до пункту 166.3 статті 166 розділу IV Податкового кодексу України, крім витрат, зазначених у підпункті 166.3.10 пункту 166.3 статті 166 розділу IV Кодексу (додаток Ф3 до декларації). 

Єдина вимога для електронного спілкування з органами ДПС – це наявність кваліфікованого електронного підпису, який кожен бажаючий може отримати у будь-якому Акредитованому центрі сертифікації ключів або скористатися «хмарним» КЕП усіх авторизованих надавачів електронних довірчих послуг. 

 Деклараційна кампанія 2024 триватиме до 1 травня, суми податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначені в декларації, необхідно сплатити до 1 серпня цього року, а право на податкову знижку можна реалізувати до 31 грудня 2024 року.

Під час робочих зустрічей податківці також звертають увагу платників податків на необхідність погашення податкового боргу по майнових податках та МПЗ, застосування РРО/ПРРО; зазначають переваги використання електронного сервісу ІТС «Електронний кабінет» та мобільного застосунку «Моя податкова», щодо отримання адміністративних послуг через запис до електронної черги, надають практичну допомогу щодо створення ЕЦП через додаток Приват 24/7 та ін.