Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Любарська ДПІ: Актуальні питання податкового законодавства, щодо випадків подання податкової декларації для отримання податкової знижки

опубліковано 27 березня 2024 о 16:29

Під час спілкування з платниками, податківці роз'яснюють, що починаючи з 1 січня 2024 року фізичні особи мають право отримати податкову знижку за витратами, здійсненими у 2023 році. Для цього до 31 грудня 2024 року включно необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Право на податкову знижку за навчання мають здобувачі освіти, батьки здобувачів освіти або їх усиновлювачі, чоловік або дружина здобувача освіти, які є громадянами України та платниками податків. 

Особа, яка навчається в українському закладі дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти на контрактній формі навчання, або член його сім’ї першого ступеня споріднення, має право на певну компенсацію вартості таких освітніх послуг, тобто податкову знижку на навчання, якщо сплачувались кошти на користь цих закладів. 

Отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи фізичних осіб. 

Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи: декларація про майновий стан і доходи; копія паспорта особи, яка подає декларацію; копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію; копія паспорта/свідоцтва про народження здобувача освіти; довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців, в звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період; копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді; довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є; копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів; заява на перерахування коштів; копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

Копії документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку. 

Якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації реквізити електронного розрахункового документа.