Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пулинська ДПІ: Правом на податкову знижку можна скористатися протягом року

опубліковано 02 червня 2023 о 15:54

Днями фахівцями Пулинської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області проведено діалог для платників податків щодо заповнення декларації на повернення податкової знижки за навчання. Податківці звернули увагу здобувачів освіти, що держава повертає з бюджету частину податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати, з витрат, понесених на платне навчання. Таке право передбачене статтею 166 Податкового кодексу України. Вони роз’яснили присутнім, що при  розрахунку податкової знижки враховуються витрати, понесені за навчання у закладах дошкільної позашкільної, загальної, середньої, професійної та вищої освіти за здобуття відповідної освіти за себе або члена сім’ї першого ступеня споріднення.

Разом з тим, є декілька умов для отримання податкової знижки: податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має присвоєний реєстраційний номер облікової картки платника податків, так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має про це відмітку у паспорті; загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень пункту 164.6 статті 164 Податкового кодексу України. Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні роки не переноситься. 

Фахівці Пулинської ДПІ також нагадали, що разом з декларацією необхідно надати платіжні та розрахункові документи, зокрема квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, із зазначенням особи, яка звернулася за податковою знижкою, копії договорів за їх наявності, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги.