Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівська ДПІ: Про важливість добросовісної сплати податків у воєнний час спілкувалися податківці з платниками

опубліковано 09 грудня 2022 о 14:04

Як здійснити звірку з нарахувань  майнових податків та у який термін слід сплатити зобов’язання розповіли платникам податків фахівці Коростишівської ДПІ.

Фахівець ДПІ зазначила, що сплатити податки необхідно впродовж 60 календарних днів з моменту отримання платником податкового повідомлення рішення. Однак, тепер усі нарахування можна побачити в Електронному кабінеті платника. Фахівці звертають увагу, що тепер в ППР зазначено не лише суму до сплату, а й приміром адреса та площа об’єкту нерухомості, механізм розрахунку податку, якщо ж мова йде про земельну ділянку, то зазначатиметься кадастровий номер, оціночна вартість та ін. Однак, у разі виявлення розбіжностей платник завжди може провести звірку щодо нарахувань з контролюючим органом. Для цього необхідно прийти до Центру обслуговування платників та надати оригінали документів, що підтверджують право на володіння нерухомістю. У разі встановлення розбіжностей, податковою службою буде видано нове рішення до сплати, відтак і термін сплати буде розпочинатися з моменту вручення нового ППР.

Розповіла також про одноразове спеціальне декларування активів фізичних осіб, з яких не сплачено податки, де зазначили, що громадяни мають можливість задекларувати свої активи, при придбанні яких податки та збори не були сплачені. При цьому поінформувала, які саме фізичні особи мають право на податкову амністію, які об’єкти можна декларувати, як визначити базу оподаткування та який порядок подання одноразової декларації. Податківець наголосила, що кампанія декларування активів триватиме до 1 березня 2023 року.

 

Крім того, розповіла про обов’язкове застосування касових апаратів підприємцями, які здійснюють роздрібний продаж товарів за готівку. При цьому зазначила, що право не використовувати РРО мають лише підприємці, які перебувають на І групі єдиного податку та суб’єкти господарювання, які отримують кошти на розрахунковий рахунок. За її словами платники мають право застосовувати як традиційні касові апарати так і програмні РРО.

Нагадала громадянам про їх право на податкову знижку, яку вони можуть отримати за офіційно підтверджені минулорічні витрати. А це можуть бути: оплата за навчання дітей, страхування життя, сплата іпотеки, усиновлення, витрати на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб чи інші витрати, передбачені Податковим кодексом України. Для цього до кінця року необхідно подати декларацію про майновий стан та доходи, а також копії документів, які засвідчуватимуть понесені витрати.

На завершення податківець  наголосила на важливості оформлення трудового договору з найманим працівником та виплатою заробітної плати на рівні не нижчому ніж встановлено законодавством, порядку подання декларації з метою отримання податкової знижки; порядку проведення звірки даних по майнових податках тощо.