Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівська ДПІ: застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку та використання електронних сервісів

опубліковано 29 квітня 2021 о 11:29

В Коростишівській ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області  було проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Застосування РРО, ПРРО платниками єдиного податку  та використання електронних сервісів».

На запитання громадян відповідала старший державний інспектор Коростишівської ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області Нагаєвська Наталія.

Надаємо відповіді на актуальні питання, які надійшли під час "гарячої лінії".

Для яких платних медичних послуг з 1 січня 2021 року обов’язково застосовувати РРО чи ПРРО?

Платні послуги у сфері охорони здоров’я, які можуть надавати суб’єкти господарювання, зазначені в розділі «Охорона здоров’я» Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД) ДК 009:2010, яка затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 №457, а саме за такими групами КВЕД:

86.1 «Діяльність лікарняних закладів»;

86.2 «Медична та стоматологічна практика»;

86.9 «Інша діяльність у сфері охорони здоров’я».

Отже, розрахунки готівковими коштами за такі послуги з 01.01.2021 року без застосування реєстраторів розрахункових операцій чи програмних реєстраторів розрахункових операцій – заборонені.

Хто може отримати безкоштовне програмне забезпечення від податкової служби?

Отримати програмне забезпечення від Державної податкової служби можуть усі користувачі безкоштовно та за власним бажанням. Уся актуальна інформація щодо запровадження програмних реєстраторів розрахункових операцій, а також форм електронних документів для них, які застосовуються користувачами для реєстрації/перереєстрації/скасування реєстрації ПРРО, розміщена на офіційному вебпорталі ДПС у банері «Програмні РРО»

Чи необхідно скасовувати апаратний РРО та реєструвати програмний?

Законодавчо не встановлено обмежень щодо використання суб’єктом господарювання наряду з апаратним програмного РРО.

Суб’єкт господарювання самостійно, виходячи з власних потреб, обирає вид РРО (програмний та/або апаратний) засобами якого має намір здійснювати реєстрацію розрахункових операцій відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

У разі, якщо суб’єкт господарювання приймає рішення використовувати програмний РРО замість апаратного, реєстрацію апаратного РРО необхідно скасувати. 

Як здійснюється програмування найменування товарів (послуг) через ПРРО?

Програмування найменування товарів (послуг) через ПРРРО здійснюється оператором (касиром) самостійно шляхом додавання таких товарів за допомогою самого програмного забезпечення або за допомогою імпорту раніше підготованого переліку номенклатури, який формується для кожного програмного забезпечення у окремому форматі згідно з інструкцією, що додається до того ж архіву, що і програмне забезпечення.

Як фізичній особі дізнатися про наявність податкового боргу в Електронному кабінеті?

Фізичні особи – громадяни, які не є суб’єктами господарювання, можуть отримати інформацію про наявність або відсутність у них податкового боргу, використавши Електронний кабінет, зайти до якого можна за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Приватна частина Електронного кабінету через режим «Стан розрахунків з бюджетом» відкриває доступ до особових рахунків користувача зі сплати податків, зборів та інших платежів (дані інтегрованої картки платника). Суми заборгованості перед бюджетом позначені червоним кольором.

До приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету вхід здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Платників цікавило, як отримати електронний цифровий підпис та його подальше використання в Електронному кабінеті, як отримати довідку про доходи, не відвідуючи податкову, дізнатися про майнові податки та як сплатити їх онлайн.

Під час спілкування з платниками податків вкотре рекомендовано утримуватись від відвідування центру обслуговування платників без нагальної потреби та використовувати сервіс «Електронний кабінет», так як це один із найбільш функціональних електронних сервісів ДПС, важливість  якого особливо зросла під час карантину.

Також платники податків та громадяни можуть зателефонувати до Центру обслуговування платників податків Коростишівської ДПІ для отримання кваліфікованої допомоги та консультацій за номером телефону - (04130) 5-23-80.

 

Коростишівська ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області