Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Online – вебінар щодо податку на нерухоме майно та земельний податок з громадян

опубліковано 22 серпня 2024 о 13:53

Сьогодні, 22 серпня, в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся онлайн-вебінар на тему: «Податок на нерухоме майно та земельний податок з громадян: порядок нарахування та проведення звірки». 

Спікером заходу був начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Житомирській області, Микола Молодковець, який розповів щодо нормативно-правових вимог, які стосуються нарахування та сплати податку на нерухоме майно та земельного податку з фізичних осіб, а також здійснення перевірки правильності нарахувань.

Під час заходу, Микола Молодковець акцентував увагу присутніх щодо процедури нарахування земельного податку, зокрема про можливі пільги та звільнення від сплати податку для окремих категорій громадян, та окремої категорії об'єктів нерухомості і земельних ділянок.

Також було обговорено чинні ставки податку на нерухоме майно, а також умови, за яких вони застосовуються. Учасники отримали пояснення щодо особливостей розрахунку податку для різних типів нерухомості.

Окрім того, спікер роз’яснив питання, пов’язані з передачею земельних ділянок в користування на умовах емфітевзису, та про те хто є платником земельного податку в такому випадку.

Окрема увага була приділена правильності подання форми 20-ОПП суб’єктами господарювання – фізичними особами, що є необхідною умовою для визначення об'єктів оподаткування при розрахунку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Також, Микола Молодковець наголосив на посиленні співпраці з територіальними громадами в напрямку прискорення отримання податкових повідомлень-рішень власниками об'єктів нерухомого майна та землевласниками щодо сплати сум податку, а також на порядку проведення звірки з платниками податку обчисленого податкового зобов’язання з майнових податків відповідно до норм Податкового кодексу України.

Захід завершився сесією запитань-відповідей, під час якої учасники змогли отримати відповіді та уточнення стосовно певних ситуацій.