Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Алгоритм повернення помилково/зайво сплачених податків/зборів до бюджету

опубліковано 28 червня 2024 о 10:52

Повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів, платежів регламентується статтею 43 Податкового кодексу України та Наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2019 №60, що затверджує Порядок інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені.

Крок 1. Подання заяви на повернення/перекид коштів.

Заяву можна створити та надіслати через приватну частину Електронного кабінету в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» за формами:

J1302002 – для юридичних осіб;

F1302002– для фізичних осіб.

В заяві необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично, підписати та надіслати заяву.

У заяві платник зазначає назву помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу, його суму, дату сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім'я якого відкрито рахунок, та МФО Казначейства), та визначає напрям(и) перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються: на поточний рахунок платника податку в установі банку; на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДФС, незалежно від виду бюджету.

До заяви платник може подати копію платіжної інструкції. Для цього у вкладці «Додатки» необхідно обрати опцію «Додати» документ довільного формату (F/J 1360102) та заповнити обов’язкові поля форми. 

Заяву на перекид також можна подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем помилково сплачених коштів.

Крок 2. Розгляд заяви органами ДПС.

Крок 3. Формування висновку на повернення/перекид коштів (при умові підтвердження правомірності повернення коштів).

Крок 4. Погодження висновку місцевими фінансовими органами.

Крок 5. Надходження висновку до органів Державної казначейської служби.         

Крок 6. Виконання висновку органами Державної казначейської служби.

Податкова наголошує, що якщо у платника податків є податковий борг – повернення помилково або надміру сплачених податків, зборів, платежів проводиться лише після повного погашення боргу.

Повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів, платежів можливе лише протягом 1095 днів від дати їх сплати.

Водночас нагадуємо, що з 16 березня 2024 року набрав чинності Закон України від 23.02.2024 №3603 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо удосконалення онлайн – комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Цим законом скасовано фінансову відповідальність за помилкову сплату платником податків грошового зобов’язання на інший бюджетний рахунок (за умови  своєчасної сплати грошового зобов’язання до бюджету), за  винятком повернень з електронних рахунків та єдиного внеску. І якщо раніше до платників застосовувалась штрафна санкція, то тепер, достатньо написати заяву до контролюючого органу з проханням зробити перекидку коштів на потрібний рахунок.