Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся онлайн-вебінар для платників – податків на тему «Нарахування і сплата єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування під час воєнного стану»

опубліковано 26 лютого 2024 о 14:45

З метою інформаційно-роз’яснювальної обізнаності платників податків у Головному управлінні ДПС у Житомирській області проведено черговий онлайн-вебінар. 

Завідувач сектору адміністрування єдиного внеску управління оподаткування фізичних осіб Інна Фальковська проінформовала щодо порядку нарахування і сплати єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування під час воєнного стану. 

В ході вебінару Інна Фальковська зокрема нагадала, що тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. Але при цьому, страховий стаж не буле зараховуватись.

Спікер звернула увагу на доцільність заповнення та подачі Додатоку ЄСВ 1 по єдиному внеску у складі податкової декларації за 2023 рік платниками, які скористалися правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок

Такі платники мають право не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників єдиного внеску, зазначених вище, які обчислять і нарахують єдиний внесок та подадуть до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатять самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом будуть застосовуватись заходи впливу та стягнення визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464.

Окремим питанням розглянуто застосовування контролюючими органами штрафних санкцій та нарахувань пені за порушення обов’язків платниками єдиного внеску, визначених частиною другою ст. 6 ЗУ від 08 липня 2010 року № 2464-VI, вчинені у період дії воєнного стану та розповсюдження гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2?

Зокрема, застосовують штрафні санкції та нараховують пеню – за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023. Не застосовують штрафні санкції у період з 01.03.2020 по 31.07.2023, а нарахована пеня за цей період підлягає списанню.

Акцентовано увагу, що відповідно до п. 6 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 16.09.2022 № 291 платникам ЄСВ, які звертаються до контролюючих органів за погодженням довідки-розрахунку, у якій сума перерахування єдиного внеску менша ніж 22 відсотки суми коштів для виплати заробітної плати, у зв’язку із застосуванням максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, та які протягом дванадцяти календарних місяців, що передують даті звернення до контролюючого органу за видачою довідки не допустили порушень законодавства про нарахування та сплату єдиного внеску, за рішенням керівника контролюючого органу або уповноваженої ним особи надається довідка про видачу коштів для виплати заробітної плати без перевірки сум сплати єдиного внеску за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску станом на 01.01.2024 становить 105 500,0 грн 

Платники, які не застосовують максимальну величину бази нарахування ЄСВ, надають до банку оригінал довідки-розрахунку, погодженої з територіальним органом податкової служби за формою згідно з додатком 1 до Порядку.

Додатково повідомляємо, що контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок в електронній або паперовій формі, надану платником єдиного внеску.