Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок погашення податкового боргу обговорили на черговій зустрічі

опубліковано 13 лютого 2024 о 16:31

В Головному управлінні ДПС у Житомирській області, в межах роботи Комунікаційної податкової платформи, відбулася чергова  зустріч заступниці начальника податкової служби Галини Воробей, начальника відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом Ігоря Хитрича з директором ДП «Агрофірма  «ЯН» Андрієм Довгань.

Основним видом діяльності підприємства є виробництво хліба та хлібобулочних виробів. Загальна сума заборгованості складає понад 4 млн гривень.

Під час зустрічі обговорювались питання можливості розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) контролюючим органом. 

Галина Воробей зазначила, що розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків здійснюється органами ДПС згідно з положеннями статті 100 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1235 «Про затвердження переліку обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, і доказів існування таких обставин» (далі – Перелік обставин) та Порядком розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань та податкового боргу платників податків, затвердженим наказом Міндоходів від 10.10.2013 № 574, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.10.2013 за № 1853/24385 (далі – Порядок).

Відповідно до пункту 100.1 статті 100 Кодексу розстроченням, відстроченням грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, діючої на день прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу. На сьогодні процентна ставка по розстрочках та відстрочках становить 30 відсотків річних.

Підставою для відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу) платника податків є надання ним доказів, що свідчать про наявність дії обставин непереборної сили, що призвели до загрози виникнення або накопичення податкового боргу такого платника податків (згідно з Переліком), а також економічного обґрунтування, яке вказує на можливість погашення грошових зобов’язань (податкового боргу) та/або збільшення податкових надходжень до відповідного бюджету внаслідок застосування режиму відстрочення, протягом якого відбудуться зміни політики управління виробництвом чи збутом такого платника податків.

В ході заходу Галина Воробей зазначила, що податкова служба області завжди на стороні сумлінного платника податків і зацікавлена у тому, щоб бізнес ефективно працював, розвивався та сплачував податки. 

Нагадуємо, що в ГУ ДПС в області функціонує Комунікаційна податкова платформа, на яку може звернутися будь-який платник чи представник громадського об’єднання, для оперативного вирішення питань. Для цього необхідно написати звернення на електронну адресу zt.ikc@tax.gov.ua. У швидкі терміни адресату буде запропоновано механізм вирішення проблеми.