Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання з подання електронних декларацій до НАЗК: Подання декларацій типу «щорічна» та «при звільнені»

опубліковано 26 січня 2024 о 15:54

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції повідомляє, що
з 01.01.2024 розпочата кампанія декларування за 2023 рік, під час якої згідно статті 45 Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» із змінами (далі – Закон) до 01.04.2024 необхідно подати декларацію не тільки особам, які працюють на державній службі, але й колишнім посадовцям, які звільнились у 2023 році.

Особи які звільнились у 2023 році, мають до 01.04.2024 подати декларацію типу «щорічна» з позначкою «я припинив(ла) виконувати функції держави або місцевого самоврядування (після звільнення)».

Нагадуємо, що особа яка припиняє діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, подає декларацію «при звільненні» впродовж 30 календарних днів після звільнення. Дана декларація має бути за період, який не був охоплений деклараціями, які суб’єкт декларування подавав раніше.

Звертаємо увагу: якщо особа припинила державну службу під час кампанії декларування, то спочатку рекомендуємо подати щорічну декларацію.
Наприклад, дата припинення державної служби 25 січня 2024 року, отже спочатку працівник подаєте щорічну декларацію за 2023 рік, а потім подає декларацію типу «при звільненні», яка охоплюватиме період із 01.01.2024 по 25.01.2024 року.

Декларацію типу «щорічна» з позначкою «я припинив(ла) виконувати функції держави або місцевого самоврядування (після звільнення)», особа яка припинила діяльність, пов'язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, має подати на наступний рік після звільнення у період кампанії декларування, тобто з 1 січня до 1 квітня наступного року після звільнення.

Якщо до 1 квітня наступного року після звільнення з посади суб’єкт декларування знов розпочав діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, в даному випадку відповідно до частини першої статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», особи, зазначені у пункті 1, підпунктах "а" і "в" пункту 2 частини першої статті 3 цього вказаного Закону подають декларацію за минулий рік типу «щорічна» з позначкою «я продовжую виконувати функції держави або місцевого самоврядування».

У яких випадках декларацію типу «при звільненні» не потрібно подавати?

Якщо державного службовця переведено на іншу посаду державної служби в межах однієї юридичної особи, декларація типу «при звільненні» не подається.

Звільнення особи за переведенням або в разі, якщо особа стала переможцем конкурсу та у зв’язку з цим звільнена зі служби в одному органі і прийнята на службу в інший орган наступного робочого дня, не вважається припиненням діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, оскільки в такому випадку відбувається лише зміна посади або інших істотних умов праці, відповідно декларація типу «при звільненні», в даному випадку, також не подається.

Додатково нагадуємо, що в зв’язку із змінами внесеними в Закон України «Про запобігання корупції», декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, типу «щорічна»:

- за 2021 та 2022 роки необхідно подати не пізніше 31 січня 2024 року;

- за 2023 рік необхідно подати до 1 квітня 2024 року.

 

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області