Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Акцизний податок: Нюанси подання та заповнення декларації

опубліковано 18 січня 2024 о 11:12

Головне управління ДПС у Житомирській області у зв’язку з набуттям чинності окремих норм Закону України від 29 червня 2023 року № 3173—IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України у зв’язку із запровадженням електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах» (далі — Закон № 3173) повідомляє таке.

Відповідно до положень Закону № 3173 статтю 225 розділу VI Податкового кодексу України (далі — Кодекс) доповнено пунктами 225.51 та 225.10.

Пунктом 225.51 статті 225 розділу VI Кодексу передбачено, що при ввезенні на митну територію України виробником алкогольних напоїв в ємностях, які не є споживчою тарою, для ïx розливу у споживчу тару такий виробник до ввезення подає контролюючому органу за своїм місцезнаходженням оформлений податковий вексель у трьох примірниках, який є забезпеченням виконання його зобов’язання у строк до 90 календарних днів, починаючи з дня видачі податкового векселя, сплатити суму податку, розраховану за ставками для цієї продукції.

Сума податку, на яку погашається вексель, визначається виходячи з фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією) та ставок податку на готову продукцію, зменшується на суму податку, розраховану виходячи з фактично втраченої кількості алкогольних напоїв при транспортуванні та зберіганні, у процесі виробництва (розливу) готової продукції в межах норм, затверджених у встановленому порядку.

Пунктом 225.10 статті 225 розділу VI Кодексу встановлено, що Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Відповідно пункту 225.10 статті 225 розділу VI Кодексу Порядок випуску, обігу та погашення податкових векселів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Положення пунктів 225.51 та 225.10 статті 225 Кодексу набирають чинності та вводяться в дію з 22.01.2024 року.

Відповідно до пункту 49.21 статті 49 Кодексу платники, визначені підпунктом 212.1.15 пункту 212.1 статті 212 Кодексу, а також платники, які мають чинні (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний встановлений Кодексом звітний період подавати податкові декларації незалежно від того чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Форма декларації з акцизного податку i Порядок заповнення та подання декларації з акцизного податку, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 «Про затвердження форми декларації з акцизного податку, Порядку заповнення та подання декларації з акцизного податку», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за №105/26550 (далі – Декларація).

3 метою забезпечення повноти декларування податкових зобов’язань з акцизного податку та врахування у податковій звітності з акцизного податку положень Кодексу, які набирають чинності 22.01.2024 року, до внесення відповідних змін до Декларації починаючи із звітності за січень 2024 року відповідний розділ Декларації та додатки до Декларації заповнюються з урахуванням наступних особливостей.

Відповідно до пункту 3 розділу III Порядку заповнення та подання декларацій з акцизного податку платники акцизного податку заповнюють лише відповідний розділ i додатки до Декларації з акцизного податку, які відповідають виду господарської діяльності платника, виду підакцизних товарів (продукції).

Податкові зобов’язання з акцизного податку за операціями з реалізації алкогольних напоїв розлитих у споживчу тару з ввезених на митну територію України алкогольних напоїв в ємностях, які не с споживчою тарою пропонується відображати у розділі А Декларації та додатку 3 «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (стаття 225 розділу VI Кодексу)».

За вищезазначеними операціями податкові зобов’язання з акцизного податку рекомендується відображати у додатку 3 до Декларації, за показниками, що відповідають порядку заповнення граф 1—16 додатку 3 до Декларації.

Такі операції відображаються окремим рядком у Додатку 3 — у випадку одночасного декларування податкових зобов’язань з алкогольних напоїв, які вироблені із використанням отриманого спирту етилового відповідно до статті 225 Кодексу.

Разом з цим у графі 10 додатку 3 зазначається сума податку за векселями, виданими відповідно до порядку, встановленого у пункті 225.51 статті 225 розділу VI Кодексу, а саме термін оплати яких настав у звітному періоді (або фактично погашених у звітному місяці) скоригована з урахуванням фактично ввезеної кількості алкогольних напоїв (згідно з митною декларацією).

Одночасно зазначаємо, що згідно з пунктом 46.4 статті 46 Кодексу платник акцизного податку може подати, у разі необхідності, у Додатку 10 доповнення до Декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларацій.

Звертаємо увагу, що згідно з п. 120.1 ст. 120 Кодексу неподання a6o несвоєчасне подання платником податків a6o іншими особами, зобов’язаними нараховувати i сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірах, передбачених цією статтею, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.