Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

опубліковано 05 вересня 2023 о 14:42

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує про прийняття наказу Міністерства фінансів України від 09.06.2023 №305 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.06.2023 за №1058/40114, та наказу Міністерства фінансів України від 30.06.2023 №356 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.07.2023 за №1135/40191.

Затвердженими Змінами норми Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Положення) приведено у відповідність до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України.

Зокрема, зміни до Положення передбачають внесення до Облікової картки фізичної особи – платника податків інформації про:

- задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи;

-зареєстроване місце проживання внутрішньо переміщеної особи. Така інформація заповнюється, якщо внутрішньо переміщена особа зареєструвала або задекларувала місце свого проживання без зняття з реєстрації  свого попереднього місця проживання на тимчасово окупованих територіях у Донецькій  та Луганській областях, Автономній Республіці Крим або у місті Севастополь.

Перелік документів, які подаються фізичними особами для проведення реєстрації, внесення змін, отримання картки платника податків або відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр), доповнено документом Е-паспорт та Е-паспорт для виїзду за кордон. Пред’явлення зазначених документів не вимагає додаткового надання паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з документів:

- витяг з реєстру територіальної громади;

- паспорт, виготовлений у формі книжечки;

- тимчасове посвідчення громадянина України.

Факти внутрішнього переміщення та взяття на облік внутрішньо переміщеної особи мають бути підтверджені довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Новою редакцією Положення передбачено обслуговування громадян територіальними органами ДПС з дотриманням принципу екстериторіальності, Тобто, для проведення реєстрації або внесення змін до Державного реєстру громадяни України можуть подати документи до будь-якого контролюючого органу незалежно від місця реєстрації фізичної особи.  

Іноземці та особи без громадянства подають документи до територіальних органів ДПС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі або до ДПС. Іноземці та особи без громадянства, які мають посвідку на тимчасове або постійне проживання в Україні, можуть подавати відповідні документи до державних податкових інспекцій у районах, містах, районах у містах, що відповідають місцю проживання в Україні, зазначеному у посвідці.

Звертаємо увагу, що зазначені Зміни до Положення набрали чинності  26.07.2023 року.