Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо контролю за обігом підакцизних товарів

опубліковано 14 червня 2023 о 16:52

В умовах дії воєнного стану гостро постало питання контролю за обігом підакцизних товарів, оскільки певна кількість недобросовісних продавців, користуючись послабленнями з боку держави в частині проведення перевірок, реалізують на ринку контрафактні підакцизні товари або здійснюють торгівлю без відповідних дозволів.

Територіальні підрозділи контролюючих органів під час проведення фактичних перевірок ретельно досліджують питання обігу підакцизних товарів, звертаючи особливу увагу на ведення обліку підакцизних товарів (наявність у продавця документів, що підвереджують його походження), наявність у торгівельних точках контрафактних виробів (немаркованих підакцизних товарів та товарів призначених для реалізації виключно у мережі Дьюті Фрі), застосуванню реєстраторів розрахункових операцій під час реалізації підакцизних товарів, в тому числі наявність усіх обов’язкових реквізитів у розрахунковому документі та наявність у суб’єкта господарювання ліцензії на право роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Нещодавно, в ході проведення спільних контрольно-перевірочних заходів працівниками управління податкового аудиту та управління контролю за підакцизними товарами ГУ ДПС в Житомирській області, в одному з торгівельних об'єктів м. Житомира встановлено факт зберігання та реалізації електронних сигарет та тютюновмісних рідин для електронних систем без марок акцизного податку. Крім того, реалізація зазначених підакцизних товарів проводилась без застосування реєстратора розрахункових операцій та за відсутності документів на їх походження. Встановлені порушення були описані в акті перевірки. З метою вилучення виявлених немаркованих акцизних товарів та складання адміністративного протоколу податківці залучили правоохоронні органи.

Проте, факти реалізації контрафактних підакцизних товарів та реалізації підакцизних товарів без наявності відповідних дозволів та ліцензій встановлюються не лише в ході проведення фактичних перевірок. Під час обстеження торгівельної точки у с. Осички Радомишльського району працівниками відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту встановлено факт реалізації алкогольних напоїв без наявності відповідних дозволів та ліцензій. Про виявлене порушення було повідомлено працівників Національної поліції. Результатом пильності працівників контролюючого органу стало вилучення близько 70 пляшок підакцизних товарів та складання адміністративного протоколу за ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення за здійснення торгівлі без наявності відповідних дозволів та ліцензій.

Наразі наголошуємо, що діючим законодавством під час дії воєнного стану не передбачено звільнення від відповідальності суб’єктів господарювання за порушення, пов’язані з реалізацією підакцизних товарів.