Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо новацій Закону України №2888

опубліковано 05 квітня 2023 о 15:00

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що з 1 квітня 2023 року набирають чинності норми Закону України від 12 січня 2023 року № 2888-ІХ. Окрім змін до Закону України «Про Національний банк України» та змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про платіжні послуги» внесено зміни до Податкового кодексу України. Зокрема, внесено зміни до функцій контролюючих органів та розширено права посадових осіб контролюючих органів. 

Крім того, Законом змінено порядок використання єдиного рахунку. Окремо визначено, що для цілей Кодексу обов’язок платника податків щодо сплати податків та зборів на єдиний рахунок, визначений статтею 35 прим.1 Кодексу, вважається виконаним з моменту, коли ініціювання переказу є завершеним для такого платника податків згідно із Законом України «Про платіжні послуги». 

Також, пункт 35 прим.1 Кодексу доповнено новою нормою стосовно того, що не допускається прийняття на єдиний рахунок електронних грошей.  

Крім того, документом змінено визначення податкового номеру платника податків. Починаючи з 1 квітня податковим номером вважається ідентифікаційний код юридичної особи (резидента), відокремленого підрозділу юридичної особи (резидента і нерезидента) в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України або обліковий номер, який присвоюється контролюючими органами, або реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи.