Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Проведено інформаційну сесію для представників територіальних громад

опубліковано 14 березня 2023 о 15:05

У Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбулася чергова інформаційна сесія для керівників та фінансистів територіальних громад Житомирської області. Захід організовано у межах співпраці з командою регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Житомирській області.

Головне управління ДПС у Житомирській області вже не перший рік співпрацює з представниками регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Житомирській області та бере активну участь у заходах з представниками територіальних громад з метою надання консультативної допомоги. 

Спікери івенту – фахівці ГУ ДПС в області. Зокрема це: Ігор Хитрич – начальник відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом, Іван Гичко – начальник відділу адміністрування податку на прибуток, неприбуткових установ і організацій та спрощеної системи оподаткування управління оподаткування юридичних осіб та Олена Владикіна – головний державний інспектор відділу адміністрування податків з громадян та осіб, які проводять незалежну професійну діяльність, податків і зборів з фізичних осіб-підприємців управління оподаткування юридичних осіб.

Ігор Хитрич зосередив увагу присутніх на налагодженні спільної роботи податкової служби та територіальних громад області в частині погашення податкових боргів, адже це додаткові надходження до місцевих бюджетів. Так протягом 2022 року до місцевих бюджетів територіальних громад надійшло 12,4 млрд грн податків і зборів, а вже протягом січня–лютого 2023 року – 2,2 млрд грн.

Ще одним актуальним питанням сьогодні є порядок розрахунку мінімального податкового зобов’язання юридичними і фізичними особами та терміни звітування по МПЗ. Саме йому була присвячена наступна частина інформаційної сесії. Спікером з цього питання був Іван Гичко. Він пояснив особливості розрахунку МПЗ, розказав про податкові платежі, які повинні враховуватись при обчисленні МПЗ, та обговорив з представниками громад, як планувати надходження МПЗ у місцевих бюджетах.

Окремо податківці зупинились на Кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році.

Наприкінці заходу фахівці ГУ ДПС у Житомирській області відповіли учасникам інформаційної сесії на їхні запитання та уточнити окремі нюанси застосування змін податкового законодавства.