Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця влади, бізнесу і міжнародних інвесторів – запорука економічного відновлення галузей Житомирщини

опубліковано 20 січня 2023 о 12:46

Окремі галузі промисловості Житомирської області зазнають різних втрат, однак зберігають або відновлюють виробництво у галузях, які забезпечують базові потреби населення – їжа, одяг та взуття тощо.

За 2022 рік платниками податків харчової галузі області сплачено до Державного бюджету 277 мільйонів гривень. Державна казна, порівняно із 2021 роком, поповнилась на 68 мільйонів гривень більше. У структурі надходжень до Державного бюджету частка надходжень від виробників харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів становить 3,7 відсотки.

Зростання питомої ваги надходжень податків та платежів майже у 2 рази, зокрема із 17,2 до 31,2 відс. відбулося з державного управління і оборони, освіти, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, за рахунок збільшення сплати ПДФО та військового збору. Надійшло платежів до Державного бюджету по зазначеній галузі 2,3 мільярди гривень, що на 1,2 мільярди гривень або удвічі більше, ніж у 2021 році.

Сегмент «Сільське господарство, мисливство та лісове господарство» разом займає 17,7 відсотків у загальних надходженнях. Платниками податків сплачено до Державного бюджету 1,3 мільярди гривень. Однак відбулося зниження надходжень за порівняльні періоди на 7,1 мільйони гривень, у т. ч. по сільському господарству зниження надходжень майже на 147 мільйонів гривень та фактично становлять 519,0 мільйони гривень. У платників лісового господарства – навпаки, відбулося зростання надходжень на 139,8 мільйони гривень.

Підприємствами, що займаються оптовою та роздрібною торгівлею, ремонтом автотранспортних засобів і мотоциклів, зафіксовано значний ріст надходжень, зокрема 9,3 відсотки. Платниками цієї галузі до бюджету сплачено понад 835 мільйонів гривень, що на 71,2 мільйони гривень більше, порівняно з 2021 роком.

Для підтримки і поліпшення роботи підприємств урядом розроблено низку заходів податкової політики. Запорукою економічного відновлення України, у тому числі промислового – є ефективна співпраця влади, бізнесу і міжнародних інвесторів.