Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фахівці надали роз’яснення подальших дій платника у разі блокування податкових накладних

опубліковано 20 січня 2023 о 12:45

З огляду на значний відсоток звернень платників на гарячу лінію Головного управління ДПС у Житомирській області з питанням щодо зупинки реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, фахівців управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків надали роз’яснення деяких подальших дій з метою розблокування ПН/РК.

 

Що робити, якщо зупинено реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування до неї?

 

Звертаємо увагу, що всі обставини, пов’язані із зупинкою реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування й подальшим їх розблокуванням, регулюються Постановую Кабінету Міністрів України № 1165 від 11.12.2019 (зі змінами та доповненнями ) та Наказом Міністерства фінансів України № 520 від 12.12.2019.

У разі зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Реєстр) платник податку має право подати копії документів та письмові пояснення стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній / розрахунку коригування, у формі «Повідомленням про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних / розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено» (код форми – J/F 1312603) та додатками до цього повідомлення. Кожен документ, що додається до повідомлення, надсилається окремим додатком у форматі .pdf та повинен мати розмір не більше 2 Мб.

Перелік документів, необхідних для розгляду питання прийняття комісією регіонального рівня рішення про реєстрацію / відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Реєстрі, реєстрацію яких зупинено, може містити:

- договори, зокрема зовнішньоекономічні контракти, з додатками до них;

- договори, довіреності, акти керівного органу платника податку, якими оформлено повноваження осіб, які одержують продукцію в інтересах платника податку для здійснення операції;

- первинні документи щодо постачання / придбання товарів / послуг, зберігання і транспортування, навантаження, розвантаження продукції, складські документи (інвентаризаційні описи), у тому числі рахунки-фактури / інвойси, акти приймання-передачі товарів (робіт, послуг) з урахуванням наявності певних типових форм і галузевої специфіки, накладні;

- розрахункові документи та/або банківські виписки з особових рахунків;

- документи щодо підтвердження відповідності продукції (декларації про відповідність, паспорти якості, сертифікати відповідності), наявність яких передбачено договором та/або законодавством.

 

Також нагадуємо, що письмові пояснення та копії документів подаються платником податку до ДПС в електронній формі засобами електронного зв’язку з урахуванням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого Мінфіном, протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній / розрахунку коригування.

 

Чи може Таблиця даних платника податку на додану вартість попередити зупинку реєстрації податкових накладних ?

 

Так, може, адже Таблиця даних платника податку на додану вартість – це додаткова інформація, яка подається з метою попередженя зупинки реєстрації податкових накладних, перш за все передбачена для підриємств, які виробляють продукцію або надають послуги.

Таблиця даних платника податку на додану вартість містить інформацію щодо специфіки діяльності платника ПДВ, зокрема про види економічної діяльності (КВЕД), коди товарів (УКТ ЗЕД), послуг (ДКПП), що придбаваються / постачаються.

Платник податку може подати до ДПС «Таблицю даних платника податку на додану вартість» (код форми J/F 1312303). До такої таблиці подається пояснення та копії документів, що можуть підтвердити здійснення платником податку на додану вартість діяльності, відображеної у ній (формат .jpg, .pdf, розмір одного файлу не перевищує 2 Мб).