Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Робоча зустріч податківців і представників лісгоспів Житомирщини, які перебувають у стані ліквідації та приєднання до «Лісів України»

опубліковано 16 грудня 2022 о 14:37

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбулась робоча зустріч з керівниками та головними бухгалтерами держаних підприємств Житомирщини, що належать до сфери управління Державного агенства лісових ресурсів України.

Зустріч відбулась з метою проведення роз’яснювальної роботи щодо законодавчих вимог по порядку зняття з обліку платників та дій, які необхідно вжити для завершення ліквідаційних процедур державних підприємств.

У заході взяли участь керівники структурних підрозділів Головного управління ДПС у Житомирській області та заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Смічик.

Начальник управління податкового аудиту Ірина Ємельянова зазначила, що станом на сьогодні виникають обставини, які унеможливлюють проведення перевірок та проходження процедур ліквідації підприємств з наступних причин: не подано до контролюючого органу план реорганізації; наявність податкового боргу; не складено та не затверджено передавальний акт між підприємством, що приєднується, і підприємством-правонаступником; не анульовано свідоцтво платника ПДВ; не звільнено або переведено найманих працівників до підприємства-правонаступника; наявність судових спорів з контролюючими органами, вилучення документів правоохоронними органами; не подано до контролюючого органу ліквідаційну податкову звітність, а саме: ліквідаційний баланс, декларацію по податку на прибуток, звітність по ЄСВ, тощо; не закрито розрахункові рахунки в установах банків; не знято з обліку земельні ділянки, інше нерухоме майно відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зазначене вище, в свою чергу, призведе до затягування процедури зняття з обліку в контролюючих органах платників податків.

Начальник управління оподаткування юридичних осіб Денис Мельниченко звернув увагу присутніх, що якщо платник податку ліквідується, останнім податковим періодом вважається період, на який припадає дата ліквідації. З огляду на те, що дата ліквідації може припадати на початок або середину звітного кварталу / року, то платник податку на прибуток підприємств може подати останню ліквідаційну декларацію починаючи з дня внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про ліквідацію юридичної особи, але не пізніше 1 березня 2023 року. Сплатити задекларовані зобов’язання у разі подання ліквідаційної декларації необхідно не пізніше дня її ліквідації.

Також фахівці Головного управління відповіли на питання учасників заходу та подякували за продуктивний та корисний діалог.