Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Закон України № 2260-IX: що передбачає?

опубліковано 01 червня 2022 о 16:28

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує, що 27 травня 2022 року набрав чинності Закон України № 2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

Які ж зміни згідно з цим законом чекають нам платників податків, яитайте далі.

Обмежено термін, протягом якого податковий кредит формується за первинними документами без зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних / розрахунків коригування періодом лютий–травень 2022 року

Платники податків, у яких є можливість виконувати свої податкові обов’язки, зобов’язані:

- дотримуватися термінів реєстрації податкових накладних та розрахунків·коригування до них в ЄРПН;

- подавати податкову звітність;

- сплачувати податки

Платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, якщо граничний термін їх виконання припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Закону № 2260 за умови реєстрації такими платниками податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН до 15 липня 2022 року, подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

Платники податків, у яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливостей платника, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків за умови виконання ними таких щодо реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів протягом 60 календарних днів з першого дня місяця наступного за місяцем відновлення можливостей платників податків.

Платники єдиного податку 3 групи, які використовують особливості оподаткування єдиним податком за ставкою 2 %, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на застосування особливостей оподаткування єдиним податком 3 групи за ставкою 2 %, за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в ЄРПН, подання звітності, сплати податків і зборів протягом 60 календарних днів з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування єдиним податком за ставкою 2 %.

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання податкових обов’язків та перелік документів на підтвердження затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Якщо платник податків здійснює самостійне виправлення помилок за період дії воєнного стану до 25 липня 2022 року, то штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України, та пеня не нараховуються.

При цьому платники ПДВ до припинення воєнного стану не мають права подавати уточнюючі розрахунки за звітні періоди до лютого 2022 року на зменшення податкового зобов’язання з ПДВ або декларування бюджетного відшкодування з ПДВ.

Законом № 2260 передбачено відновлення камеральних та документальних перевірок податкової звітності та визначення строків та порядку їх проведення та відновлення відшкодування сум ПДВ з бюджету.

Повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування, та зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення.

Законом № 2260 виключено норму щодо подання на період дії воєнного, надзвичайного стану платниками податків до контролюючого органу податкових декларацій та інших документів в паперовій формі.

Зміни в частині камеральних перевірок декларацій та уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, набирають чинності з 02 червня 2022 року.