Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся онлайн-вебінар щодо застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку

опубліковано 24 січня 2022 о 17:44

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся онлайн-вебінар для платників податків щодо порядку застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку у 2022 році.

Спікерами онлайн-вебінару були – начальник відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Сергій Яремчук та головний державний інспектор  управління електронних сервісів Тетяна Якименко.

З основними вимогами законодавства щодо застосування РРО слухачів ознайомив Сергій Яремчук. У своєму виступі фахівець відзначив, що не зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО та вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І групи та суб’єкти господарювання, що здійснюють торгівлю в сільській місцевості, за умови дотримання ними певних обмежень, передбачених законодавством..

Разом з тим, з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО/ПРРО, але не зобов’язані вести облік товарних запасів фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку ІІ – ІV груп, якщо вони не здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, та напівдорогоцінного каміння, або не є платниками ПДВ.

Практичну частину порядку реєстрації програмного РРО презентувала учасникам вебінару Тетяна Якименко, яка наголосила, що на сайті ДПС функціонує банер «Програмні РРО» у якому розміщена вся необхідна інформація. Крім того, реєстрація програмного РРО розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Наступним кроком необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

В ході вебінару платники мали можливість поставити запитання, на які отримали вичерпні відповіді фахівців.