Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У випадку зміни прізвища чи адреси проживання обов’язково зверніться до податкової

опубліковано 17 листопада 2021 о 14:40

Головне управління ДПС у Житомирській області звертає увагу, що усі фізичні особи незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), які не включені до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, зобов’язані особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу Облікову картку фізичної особи – платника податків за ф. № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народження, місце проживання, громадянство).

Крім того фізичні особи повідомляють контролюючі органи про зміни, які вносяться до Облікової картки за ф. № 1ДР, шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру за ф. № 5ДР.

Податковим кодексом України передбачена можливість реалізації прав та обов’язків платника податків через Електронний кабінет (якщо вони можуть бути реалізовані в електронній формі засобами електронного зв’язку).

У зв’язку з цим ГУ ДПС у Житомирській області надає фізичним особам роз’яснення щодо:

1) дій у разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) – заява за ф. № 5ДР:

а) необхідно подати заяву за ф. № 5ДР:

- до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи;

- до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних. Якщо у паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання / перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія – необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання / перебування.

б) термін внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків:

- до 3-х робочих днів – у разі звернення до податкового органу за місцем проживання;

- до 5-ти робочих днів – у разі звернення до будь-якого податкового органу.

в) картка платника податків, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання / перебування.

2) подання платником податків через Електронний кабінет заяви за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР з копіями документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних та чи можна отримати РНОКПП в електронному вигляді.

В електронному вигляді заяви за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР подаються через меню «ЕК для громадян» / «Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР / Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО). Форма 5ДР» приватної частини Електронного кабінету за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, при цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, в електронному вигляді.

Для приєднання до заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Для отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків необхідно особисто звернутися до податкового органу, який був самостійно обраний під час заповнення заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР та пред’явити паспорт з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документ (довідку) про реєстрацію місця проживання / перебування.

З рекомендаціями щодо подання заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР через Електронний кабінет фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна / Фізичним особам / Подання відомостей для реєстрації фізичної особи / внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків через Електронний кабінет».

3) надходження заяв за ф. № 1ДР, ф. № 5ДР та сканованих копій документів до контролюючого органу, поданих в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Протягом одного робочого дня після надсилання заяв за ф. № 1ДР, ф. № 5ДР та сканованих копій документів фізична особа отримує повідомлення про прийняття / неприйняття таких заяв у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні / вихідні документи».

Інформацію щодо надходження сканованих копій документів, можна переглянути в меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

4) інформації, яку зазначає фізична особа – громадянин України в рядках «Адреса реєстрації місця проживання» та «Адреса фактичного місця проживання» під час заповнення заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР.

Так у рядку «Адреса реєстрації місця проживання» фізична особа – громадянин України зазначає адресу реєстрації місця проживання відповідно до документа, що посвідчує особу.

При цьому, якщо адреса місця проживання відрізняється від адреси реєстрації місця проживання, яка зазначена у документі, що посвідчує особу, то необхідно заповнювати рядок «Адреса фактичного місця проживання» на підставі таких документа, наприклад: довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи; довідки, що підтверджує місцеперебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, договору оренди майна.

5) дій у разі оновлення інформації щодо місця проживання фізичної особи, якщо відбулося перейменування назви міста, вулиці тощо.

У разі внесення до документа, що посвідчує особу, відомостей про зміну нумерації будинків, перейменування вулиць (проспектів, бульварів, площ, провулків, кварталів тощо), а також у разі отримання довідки про реєстрацію місця проживання або місця перебування, платник податків повинен подати до контролюючого органу за місцем проживання (громадяни України, які не мають постійного місця проживання в Україні або тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання – до будь-якого контролюючого органу) Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за ф. № 5ДР або Заяву про внесення змін за ф. № 5ДРП.