Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Малинська фабрика банкнотного паперу – унікальне підприємство на Житомирщині

опубліковано 22 жовтня 2021 о 13:13

Невід’ємний атрибут незалежності кожної держави – її національна валюта, яка є основою створення грошової системи країни. Історія української гривні нерозривно пов’язана з фабрикою банкнотного паперу, розташованою у місті Малині на Житомирщині, нині – БАНКНОТНО-МОНЕТНИЙ ДВІР НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ.

На цьому унікальному підприємстві виготовляють банкнотний та захищений папір для всіх номіналів національної валюти та ще цілий спектр бланків цінних паперів, пам’ятні та інвестиційні монети, ордени, медалі, нагрудні знаки до Почесних звань України, нагрудні знаки лауреатів державних премій України і президентських відзнак, а також документів, що посвідчують нагородження ними.

На виробництві використовуються найсучасніші технології, застосовуються  високі стандарти й інноваційний підхід у виготовленні продукції, впроваджено високотехнологічний автоматизований контроль за якістю продукції. Технологічні можливості БМД повністю відповідають міжнародним стандартам.

Результатом виробничих успіхів стала сплата податків та платежів до бюджетів усіх рівнів  у сумі майже 11 мільйонів гривень, що на 13 відсотків більше надходжень січня-вересня 2020 року.

Місцеві бюджети поповнились більше, ніж на 8 мільйонів гривень, та зросли до минулорічного на 0,9 мільйона гривень.

Левову частку надходжень забезпечено завдяки сплаті податку на доходи фізичних осіб: за підсумками 9-ти місяців – це 8,1 мільйон гривень при 7,1 мільйонах гривень за відповідний період.

Фабриці, здатній виготовляти в стислі терміни необхідні обсяги якісної і високотехнологічної продукції, бажаємо радувати споживачів своєю ексклюзивністю та наповнювати бюджет територіальної громади. 

 

Інформаційно: У серпні 1992-го Кабмін підписав субконтракт із Державним поліграфічним інститутом Італії та фірмою «CARTIERE MILIANI FABRIANO S.p.A.» на виготовлення і постачання сучасного технологічного устаткування для виробництва 2100 тонн банкнотного паперу на рік.

Упродовж 1994–1995 рр. були збудовані основні корпуси та комунікації фабрики, а вже в четвертому кварталі 1995-го – червні 1996-го українські фахівці разом з італійськими спеціалістами здійснили монтаж технологічного обладнання.

2 серпня 1996 року отримано перший папір.7 жовтня 1996-го вперше виготовено папір з водяними знаками. А у лютому 1997 року першу промислову партію паперу відправлено споживачу. Сьогодні фабрика виготовляє папір для більш ніж 15 країн на 5-ти континентах світу.