Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємствами машинобудівельної промисловості області сплачено майже 389 мільйонів гривень податків та платежів

опубліковано 22 жовтня 2021 о 13:12

У структурі промисловості найбільшу питому вагу мають галузі важкої індустрії, зокрема галузь машинобудування.

Машинобудування – одна з найважливіших галузей виробництва, що значно впливає на продуктивність, ефективність і прогрес майже у всіх сферах діяльності. Велике значення машинобудування в національній економіці визначається тим, що виробляє знараддя праці як для галузей, що виготовляють засоби  виробництва так і для галузей, які виробляють предмети споживання, а також самі предмети споживання. Крім того, машинобудування виробляє різноманітне устаткування для будівництва, транспорту, зв'язку, торгівлі, спецобладнення для невиробничих галузей, а також продукцію оборонного призначення.

У поточному році машинобудівники області, як і в цілому по країні, забезпечують динамічне збільшення виробництва. У машинобудуванні випуск продукції до січня – серпня 2020 року зріс на 32,4 відсотки, у виробництві автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів та інших транспортних засобів – у півтора рази, електричного устаткування – на 32 відсотки, комп'ютерів, електронної та оптичної продукції – на 29 відсотків. Водночас, у виробництві машин і устаткування обсяги зменшилися на 2 відсотки.

З початку року машинобудівельними підприємствами області реалізовано споживачам продукції (товарів, послуг) на 1850,7 мільйонів гривень, що склало понад 6 відсотків загальнообласного обсягу реалізації продукції промисловості.

Підприємствами машинобудівельної промисловості за 9-ть місяців 2021 року сплачено до Державного бюджету майже 389 мільйонів гривень податків та платежів. Порівняно з минулим роком надходження до бюджету зросли у 4 рази, або на 290 мільйонів гривень. У структурі надходжень до Державного бюджету частка надходжень від виробників машинобудівельної галузі – понад 8 відсотків.

Значний внесок до Державного бюджету забезпечили такі підприємства, як  ДП "ЖИТОМИРСЬКИЙ БТЗ", ДП "ЖБТЗ", ТОВ "КРОМБЕРГ ЕНД ШУБЕРТ УКРАЇНА ЖУ", АТ "БМЗ "ПРОГРЕС", ТОВ "ПАРТНЕР-ВС", ТОВ "ЕНКОН", ТОВ "В О ТЕХНА", ПРАТ "ХІММАШ" та інші.

Стабільний розвиток машинобудування забезпечує рентабельність і конкурентоздатність більшості товарів і послуг, зростання інтелектуального й матеріального рівня населення, соціальний захист і розвиток економіки Житомирщини.