Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: хто такий викривач і як повідомити про правопорушення?

опубліковано 19 жовтня 2021 о 16:30

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції повідомляє, що відповідно до ст. 1 Закону України 14.10.2014 № 1700-VІІ «Про запобігання корупції» (зі змінами та доповненнями) (далі – Закон) викривач – це фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень цього Закону, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

Крім того, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), викривач є свідком у справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією (ст. 272 КУпАП). Також викривач має право на збереження конфіденційності інформації стосовно нього під час дачі пояснень по справі про адмінправопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 Закону викривач та його близькі особи перебувають під захистом держави.

Повідомлення про корупцію може бути здійснено як працівниками податкової служби, так і платниками податків, без зазначення авторства, тобто анонімно, з використанням будь-якого каналу зв’язку.

Таке анонімне повідомлення про порушення законодавства підлягатиме безперечному розгляду, якщо наведена в ньому інформація стосуватиметься конкретної особи та міститиме фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Відповідно до ч. 1 ст. 53-8 Закону, викривач не несе юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону, поширення зазначеної у повідомленні інформації, незважаючи на можливе порушення таким повідомленням своїх службових, цивільних, трудових чи інших обов’язків або зобов’язань.

Додатково повідомляємо, що повідомлення про корупцію можливо подати через працівників відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Житомирській області як у письмовому вигляді. так і засобами телефонного зв’язку (на адресу – 10003, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника 7; електронна поштова скринька відділу * – gu0608puls@tax.gov.ua; контактний телефон – (0412) 418-004, ІР 70-95; начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції – Радевич Роман Віталійович).

 

*у разі направлення повідомлення до ГУ ДПС у Житомирській області у листі або у графі «Тема» потрібно зробити позначку "Про корупцію" або "Повідомлення про корупцію".

 

Відділ з питань

запобігання та виявлення корупції

ГУ ДПС у Житомирській області

19.10.2021