Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування активів у вигляді нотаріально посвідченого права грошової вимоги

опубліковано 07 жовтня 2021 о 14:54

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що в межах одноразового (спеціального) добровільного декларування фізична особа має право задекларувати актив у вигляді права грошової вимоги за договором позики, що надана іншій фізичній особі.

Податковою амністією передбачена база для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування: це грошова вартість відповідного об’єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.

Якщо така грошова вартість визначена в іноземній валюті, вартість таких валютних цінностей зазначається у гривні за офіційним курсом національної валюти до відповідного виду валютних цінностей, визначеним НБУ станом на дату подання декларації. Якщо грошова вартість визначена у вигляді банківських металів, вартість банківських металів зазначається, відповідно до маси та облікової ціни банківських металів, розрахованої НБУ станом на дату подання декларантом декларації.

Декларант зобов’язаний документально підтвердити грошову вартість таких об’єктів для нарахування збору шляхом додання до декларації засвідчених належним чином копій документів, що підтверджують вартість об’єктів декларування.

Отже, фізична особа – резидент, яка має у власності актив у вигляді нотаріально посвідченого права грошової вимоги (коштів, позичених третім особам за договором позики), може добровільно задекларувати зазначений актив шляхом подання декларації.