Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пільги при сплаті податку на нерухомість

опубліковано 21 липня 2021 о 15:42

Платниками податку на нерухомість є фізичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

У 2021 році нараховується податок за 2020 рік, а в окремих випадках – за останні три роки, якщо громадяни не сплачували податок за 2018 та 2019 роки.

Пільга зі сплати податку з фізичних осіб передбачені у вигляді зменшення баз оподаткування:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;

б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;

в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Пільги з податку для фізичних осіб не застосовуються до:

- об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: для квартири, квартир – 300 кв.м; для будинку, квартир – 600 кв.м; для різних типів житлових об’єктів – 900 кв.м;

- об’єкт оподаткування використовується з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку або використовуються у підприємницькій діяльності).

Сума податку залежить від ставок, прийнятих органами місцевого самоврядування, за місцезнаходженням житлової або комерційної нерухомості і від розміру мінімальної заробітної плати на 1 січня року, за який проводиться нарахування податку.

Розмір мінімальної заробітної плати на 1 січня 2020 року становив 4 723 грн.