Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сільськогосподарське виробництво – провідна галузь Поліського краю

опубліковано 19 липня 2021 о 14:53

Сільське господарство – одна із основних галузей виробничої сфери, яка  займається вирощуванням сільськогосподарських культур і розведенням тварин. Основним завданням сільського господарства є забезпечення населення продуктами харчування та постачання сировини для промисловості. Житомирщина має розвинуте багатогалузеве сільськогосподарське виробництво.  Поряд з вирощуванням зернових і зернобобових культур, цукрових буряків, картоплі, овочів, область займається виробництвом молока, м'яса та яєць та посідає провідне місце серед інших регіонів України.  

Підприємствами сільськогосподарської галузі у січні – червні 2021 року  сплачено податків та зборів до Державного бюджету у сумі 341,6 мільйонів гривень, що більше минулорічного у 1,4 рази, або на 92,3 мільйонів гривень. У структурі надходжень до Державного бюджету частка надходжень від виробників сільського господарства становить 11 відсотків.

 Значний внесок до Державного бюджету забезпечили такі підприємства:  СТОВ "Птахівник", ТОВ "Дружба 2020", ТОВ "Агровіва", ТОВ "Нива", ПСП "Новоселиця", СФГ "Едельвейс", ТОВ "Агроінвестконтакт", ТОВ "Сігнет-Центр" та інші.

Сільське господарство тісно пов'язане з багатьма іншими галузями економіки. Це і машинобудування, яке займається випуском сільськогосподарської техніки та устаткування, і хімічна промисловість, що виготовляє мінеральні добрива та засоби захисту рослин, і легка та харчова промисловість, які переробляють сировину.

Активно зростають інвестиційні вкладання у сільськогосподарське виробництво.

Селекціонери Житомирщини  активно працюють над створенням високопродуктивних сортів рослин та порід тварин. Ефективність їх застосування довели ряд господарств, зокрема агрофірма “Єрчики”, ВАТ “Колодянський бекон” та інші.

В результаті виробництво, переробка і експорт зерна дають суттєві грошові надходження до бюджету і є важливими сферами працевлаштування населення області.