Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Заходи, які вживає податкова служба щодо стягнення податкового боргу

опубліковано 19 липня 2021 о 14:44

Податковим законодавством встановлена відповідальність за несвоєчасність сплати податків, зборів.

У разі невиконання вимог законодавства у недобросовісних платників податків виникає податковий борг.

Податковий борг має три складові: основний платіж, штрафна санкція та пеня.

Органи державної податкової служби вживають заходи щодо стягнення податкового боргу починаючи з направлення податкової вимоги, яка є попереджуючим документом про наслідки невиконання обов’язку платника податків, майно платника описується та вноситься в реєстр обтяжень.

У платника податків є 30 днів для сплати заборгованості в добровільному порядку з дати направлення податкової вимоги.

На 31 день органи державної податкової служби мають право звертатися до суду із позовними заявами: стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки; стягнення безготівкових коштів які перебувають на рахунковому рахунку в установах банку.

Якщо немає результативності у перших 2 випадках, звертаємось до суду із заявою, щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, яке перебуває в податковій заставі.

Механізм передбачає на кожному етапі отримання рішення суду. Суд досліджує всі докази по справі і приймає виважене і обґрунтоване рішення про задоволення позовних вимог контролюючого органу.

Завершальною стадією стягнення податкового боргу є виконання судового рішення у примусовому порядку. Тут потрібно зауважити, що контролюючий орган самостійно у відповідності податкового кодексу проводить процедуру реалізації майна боржника.

Практично сто відсотків справ щодо стягнення узгодженої суми податкового боргу вирішено на користь ДПС, виключення становлять лише ті справи, де платники податків, до початку, чи під час судового процесу добровільно погасили податкову заборгованість.

У разі якщо ви здійснюєте свою господарську діяльність як фізична особа підприємець, рішення суду про стягнення податкового боргу контролюючим органом разом з виконавчим листом спрямовується до органів ДВС до виконання. Якщо борг контролюючим органом стягувався з юридичної особи, податкова служба вживає заходи погашення заборгованості шляхом виставлення інкасових доручення направляючи їх обслуговуючому банку.

Господарська діяльність в “тіні” суб`єктів Господарської діяльності  з метою уникнення виконання податкових обов'язків  закінчується  судовою тяганиною, втратою часу, та все ж таки сплатою  податкового боргу, хоч і недобровільно, разом зі сплатою штрафних санкцій та пені, нарахованої на суму податкового зобов'язання. Крім того, платниками податків витрачаються кошти на сплату державного мита, судових витрат, витрат на послуги адвокатів, проведення експертиз тощо. 

Таким чином, кращим для суб'єктів господарювання буде не допускати виникнення податкового боргу, вчасно та в повному обсязі виконувати обов'язки по сплаті податків та зборів в порядку і розмірах встановлених законом, чим уникнуть виникнення багатьох небажаних клопотів та витрат.