Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся оnline-семінар щодо особливостей нарахування та сплати земельного податку юридичними особами

опубліковано 17 червня 2021 о 13:44

Відбувся черговий оnline-семінар для платників податків щодо особливостей нарахування та сплати земельного податку юридичними особами.

Спікером семінару був - заступник начальника управління -начальник відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб, рентної плати та екологічного податку управління податкового адміністрування юридичних осіб Геннадій Вручинський.

Платникам роз’яснено, що є базою оподаткування,  про ставки податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку, пільги щодо сплати податку для юридичних осіб, земельні ділянки, які не підлягають оподаткуванню земельним податком, порядок обчислення  та строки сплати податкових зобов’язань.

Геннадій Вручинський звернув увагу на основні норми законодавства, зокрема: Рішення рад щодо ставок земельного податку та нормативної грошової оцінки земельних ділянок офіційно оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує року в якому планується їх застосування. Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі: не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування - не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

Ставка податку встановлюється у розмірі не більше 12 відсотків від їх нормативної грошової оцінки за земельні ділянки, які перебувають у постійному користуванні суб'єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності).Ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено встановлюється у розмірі: не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, для сільськогосподарських угідь - не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, для лісових земель - не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області.

Органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Якщо платники податку, які користуються пільгами, надають в оренду земельні ділянки, будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території. Ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) в тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам, дошкільним, загальноосвітнім навчальним закладам незалежно від форм власності і джерел фінансування.

На запитання, які надійшли від платників податків, спікером семінару надані фахові відповіді.