Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості складання податкових накладних, розрахунків коригування за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції

опубліковано 13 квітня 2021 о 08:53

У зв'язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України1' (далі - Наказ №131) інформує про особливості складання податкових накладних / розрахунків коригування до податкових накладних, що складаються за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції відповідно до кодів УКТ ЗЕД, перерахованих у підпункті "г" пункту 193.1 статті 193 розділу V Податкового кодексу України (далі - Кодекс), які з 01.03.2021 підлягають оподаткуванню за ставкою 14 % (далі - окремі сільськогосподарські товари).

Наказ №131 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.03.2021 за № 310/35932 та опубліковано в Офіційному віснику України № 19 від 12.03.2021. Згідно з пунктом 4 Наказу №131 його норми застосовуються до податкових періодів, починаючи з 01 числа місяця, в якому опубліковано цей наказ.

Наказом №131, зокрема, викладено в нових редакціях форми податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв'язку із запровадженням з 01 березня 2021 року згідно із Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції" ставки податку на додану вартість у розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів.

Загальні норми щодо застосування ставки податку в розмірі 14 % до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів викладені в листі ДПС від 01.03.2021 № 5257/7/99-00-21-03-02-07.

 

І. Особливості складання податкових накладних

З урахуванням змін, внесених Наказом №131 до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267), податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:

операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20 %, 7 % та/або 0 %), або ж в окремій податковій накладній;

у графі 8 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується код ставки "14";

у графі 3.1 розділу "Б" (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00,1212 91;

у розділі "А" податкової накладної обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VIII розділу "А", сума податку вказується в рядку V розділу "А". Загальна сума податку, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7 %, вказується в рядку II розділу "А", в рядку І розділу "А" зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.

Оскільки оподаткуванню за ставкою 14 % підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 (відбулася перша подія), податкова накладна із застосуванням ставки податку 14 % не може бути складена раніше вказаної дати.

У разі часткової оплати за товар і подальшого постачання всієї партії товару (оплаченої та неоплаченої частин) слід узяти до уваги наступне.

Якщо до 01.03.2021 платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20 %, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021, то на дату поставки повної партії товару платник податку повинен скласти другу податкову накладну з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Застосування перерахованих вище особливостей складання податкової накладної за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів забезпечено ДПС для складання податкової накладної в електронному вигляді, у тому числі і в електронному кабінеті платника податків.

II. Особливості складання розрахунків коригування до податкових накладних

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Коригування ставки податку шляхом складання розрахунку коригування не здійснюється.

Отже, у разі якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ставки ПДВ (з 20 % на 14 %) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється.

Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 % застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 %).

При здійсненні коригування слід враховувати наступне.

  1. Якщо за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, за якими перша подія настала до 01.03.2021, починаючи з 01.03.2021 відбувається повернення авансового платежу або поставлених товарів (повністю чи частково), коригування сум податкових зобов'язань з ПДВ здійснюється з огляду на ставку ПДВ у розмірі 20 %.
  2. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається зміна кількості або вартості товарів, поставлених до вказаної дати, у бік зменшення або в межах суми, на яку на дату першої події була складена податкова накладна, у розрахунку коригування до податкової накладної, що була складена за операцією з постачання таких товарів, зазначається ставка ПДВ, вказана у податковій накладній, що коригується (20 %).
  3. Якщо, починаючи з 01.03.2021, за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів відбувається збільшення вартості або кількості товарів, поставлених/оплачених до вказаної дати, розрахунок коригування до податкової накладної, що була складена на дату постачання таких товарів/попередньої оплати за такі товари, складається з урахуванням таких особливостей:

3.1.    якщо першою подією була сплата авансу та, починаючи з 01.03.2021, відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

на дату доплати/відвантаження товарів (надання послуг) складається розрахунок коригування, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому вказуються нова (перерахована) ціна одиниці товару та кількість товару, перерахована з огляду на таку нову ціну, в межах суми отриманого авансу (сума компенсації залишається незмінною, оскільки сума отриманого авансу не змінюється) із застосуванням ставки податку 20 %;

на цю ж дату складається друга податкова накладна з огляду на суму доплати / перевищення вартості загального обсягу оплачених (поставлених) товарів/послуг над обсягом отриманої попередньої оплати. У такій податковій накладній вказуються нова (перерахована) ціна та відповідна кількість товарів, розрахована з огляду на таку нову (перераховану) ціну товарів, яка відповідає сумі додаткової оплати. Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Приклад 1: за постачання окремих сільськогосподарських товарів до 01.03.2021 було здійснено оплату авансу в розмірі 1'200 грн (І'ООО грн - вартість товару та 200 грн - ПДВ) і складено податкову накладну (ПН-1) на постачання 5 штук товару за ціною 200 грн за штуку (240 грн з ПДВ). Після 01.03.2021 здійснюється перерахунок (збільшення) ціни товару, яка становитиме 250 грн (300 грн з ПДВ) за штуку.

У цьому випадку на дату доплати:

-     складається розрахунок коригування до ПН-1, в якому в першому рядку зі знаком "мінус" зазначаються показники такої ПН-1, у другому рядку вказуються нова ціна товару - 250 грн, кількість товару - 4 штуки (визначена в межах отриманого авансу) та ставка податку - 20 %. Сума компенсації 1 '200 грн (1 '000 грн і 200 грн - ПДВ) не змінюється;

-        складається нова податкова накладна (ПН-2), в якій зазначаються кількість товару - 1 штука, ціна товару (без ПДВ) - 250 грн та сума податку, обчислена за ставкою 14 %;

3.2.     якщо першою подією було відвантаження товарів і після 01.03.2021 відбувається перегляд ціни у бік збільшення:

складається розрахунок коригування до податкової накладної, в якому зі знаком "мінус" вказується рядок з податкової накладної, який коригується, та додається новий рядок, в якому кількість поставленого товару не змінюється, вказуються нова ціна товару і перерахована з урахуванням такої нової ціни вартість товару. Коригування здійснюється із застосуванням ставки податку 20 % (оскільки перша подія (поставка товару) відбулася до 01.03.2021, а після 01.03.2021 відбувається лише зміна ціни такого поставленого товару).

Приклад 2: до 01.03.2021 було здійснено відвантаження та складено податкову накладну (далі - ПН-3) на постачання 5 штук товару за ціною 200 грн (240 грн з ПДВ) за штуку загальною вартістю 1000 грн (1200 грн з ПДВ). Після 01.03.2021 здійснюється перерахунок (збільшення) ціни товару, яка становитиме 250 грн (300 грн з ПДВ) за штуку.

У цьому випадку на дату доплати коштів за товар складається розрахунок коригування до податкової накладної, в якому у першому рядку зі знаком "мінус" зазначаються показники ПН-3 і додається новий рядок, у якому вказуються фактично поставлена кількість товару - 5 штук, нова ціна (без ПДВ) - 250 грн, перерахована з урахуванням нової ціни вартість товару (без ПДВ) - 1 '250 грн і сума податку, обчислена за ставкою 20 %.