Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протягом 2020 року з платниками укладено 67 угод про розстрочення податкового боргу

опубліковано 28 січня 2021 о 10:23

В Головному управлінні ДПС у Житомирській області обліковується суб’єкти господарювання, які накопичили податковий борг, загальна сума якого станом на 01.01.2020 (за оперативними даними) складає 858,4 млн гривень.

До боржників застосовуються заходи примусового характеру у вигляді стягнення податкового боргу на підставі рішення суду, стягнення готівки, звернення до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках у банках та інших фінансових установах, адміністративний арешт, реалізація майна, яке знаходиться в податковій заставі тощо.

Однак, з огляду на поточну економічну ситуацію в країні не виключено, що на практиці може виникнути ситуація, коли підприємство повинно задекларувати податкові зобов’язання, але коштів на їх сплату в нього немає. Наприклад, у разі затримки контрагентами оплати відвантаженого товару чи надання послуг (виконаних робіт), або навіть відмови від обов’язків щодо їх оплати.

Для уникнення негативних наслідків для платника податків, які настають за фактом несплати узгоджених грошових зобов’язань, додатковим заходом виходу з фінансових труднощів є процедура відстрочення/розстрочення податкових зобов’язань або податкового боргу, передбачена ст.100 Податкового кодексу України.

Тому при наявності доказів існування обставин, що свідчать про наявність загрози виникнення або накопичення податкового боргу, та відповідного економічного обґрунтування щодо можливості погашення відповідних грошових зобов’язань у майбутньому, платникам податків необхідно своєчасно вживати заходів щодо розстрочення або відстрочення грошових зобов’язань, не чекаючи моменту, коли вони стануть податковим боргом.

Так, в 2020 році з платниками укладено 67 угод про розстрочення грошових зобов’язань/податкового боргу на загальну суму 29,1 млн гривень. 

Закликаємо платників податків працювати виключно у законодавчому полі та своєчасно сплачувати до бюджету  податки та збори.

 За матеріалами правління по роботі з податковим боргом