Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників екологічного податку та рентної плати за користування радіочастотним ресурсом!

опубліковано 28 січня 2021 о 10:11

Порядок справляння екологічного податку регламентується статтями 240-250 Податкового кодексу України. Відповідно до статті 250 Податкового кодексу України для екологічного податку визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному кварталу.

Платники екологічного податку складають податкові декларації екологічного податку за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 715 та подають їх до контролюючих органів протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу:

за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин у водні об'єкти, розміщення протягом звітного кварталу відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах — за місцем розміщення стаціонарних джерел, спеціально відведених для цього місць чи об'єктів;

за утворення радіоактивних відходів та тимчасове зберігання радіоактивних відходів понад установлений особливими умовами ліцензії строк - за місцем перебування платника на податковому обліку у контролюючих органах.

Звертаємо увагу на  обов'язковість складання платниками екологічного податку окремого додатка 1 до Декларації, в частині зобов'язань за викидів в атмосферне повітря двоокису вуглецю стаціонарними джерелами забруднення (далі - Викиди двоокису вуглецю) за кодом 19011000. 

Платники екологічного податку перераховують суми податку, що справляється за викиди, крім Викидів двоокису вуглецю, скиди забруднюючих речовин та розміщення відходів, одним платіжним дорученням протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання податкової декларації.

Порядок справляння рентної плати за користування радіочастотним ресурсом регламентується статтями 254 та 257 Податкового кодексу України. Відповідно до статті 257 Податкового кодексу України для рентної плати за користування радіочастотним ресурсом визначено базовий податковий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю.

Відповідно до п.п.257.3.3 п.257.3 ст.257 Податкового кодексу України платники рентної плати до закінчення визначеного розділом ІІ Податкового кодексу України граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період подають до відповідного контролюючого органу податкову декларацію за місцем податкової реєстрації.

Враховуючи, що граничний термін сплати податкових зобов’язань за грудень 2020 року і січень 2021 року припадає на 01 лютого та 02 березня поточного року, з метою упередження можливого виникнення заборгованості рекомендується рентну плату за користування радіочастотним ресурсом сплатити не пізніше 29 січня 2021 року і до 26 лютого 2021 року відповідно.