Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Малинська ДПІ: Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки

опубліковано 25 квітня 2024 о 13:48

Днями головний державний інспектор Ірина Іваницька  провела зустріч з громадянами Малинської та Чоповицької територіальних громад стосовно звірки даних щодо сплати за землю. 

Ірина Іваницька розповіла присутнім, що платники плати за землю мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв’язку звернутися до контролюючого органу за своїм місцем реєстрації у контролюючих органах або за місцем знаходження земельних ділянок, у тому числі право на яку фізична особа має як власник земельної частки (паю), для проведення звірки даних щодо: 

- розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку; 

- права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 і 281.5 ст. 281 Податкового кодексу України; 

- розміру ставки земельного податку; 

- нарахованої суми плати за землю. 

Головний державний інспектор розповіла більш детально платникам щодо порядку нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зазначено, що платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. За об’єкти житлової нерухомості податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, - 180 кв. метрів. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.   

Фахівець ДПІ розповіла про переваги спілкування з податковими органами в електронному форматі, зокрема за допомогою сервісу ДПС "Електронний кабінет".