Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростенська ДПІ : Тренінг щодо декларування доходів

опубліковано 08 квітня 2024 о 10:57

До кінця першого етапу кампанії декларування 2024 року залишилось менше місяця.

Днями головним державним інспектором Наталією Савченко проведено тренінг з питань декларування доходів, отриманих у 2023 році. 

Платники, зокрема розпитували про  оподаткування доходу, отриманого у спадщину, та подарунків. Відповідно до податкового законодавства об’єкти дарування, подаровані платнику податку  іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. ІV Податкового кодексу для оподаткування спадщини. 

Вартість будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не є членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою – 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки. 

Разом з тим поінформовано, що за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщини (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. 

Податківець нагадала, що обов’язковому декларуванню  також підлягають:   

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);   

- додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням;   

- доходи від продажу інвестиційних активів;   

- іноземні доходи тощо.   

Податкову декларацію також зобов’язані подавати:  

- фізичні особи, які отримують доходи від підприємницької діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування;  

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність;  

- іноземці, які за результатами звітного року набули статус резидента України мають відобразити  доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи;  

- платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Для зручності подання декларації в «Електронному кабінеті платника» створено електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи», який дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку. А також можна подати декларацію про майновий стан і доходи з метою декларування доходів чи отримання податкової знижки громадяни можуть через мобільний застосунок «Моя податкова».