Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирська ДПІ: Задекларуй доходи, з яких не були сплачені податки

опубліковано 21 березня 2024 о 15:52

Якщо громадяни отримали доходи за 2023 рік, з яких не були сплачені податки, у них виникає обов’язок подання декларації про майновий стан і доходи, за наслідками якої необхідно сплатити ПДФО та військовий збір. Про це під час чергової зустрічі з платниками податків розповіла головний державний інспектор відділу податкових сервісів та звітності Житомирської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області Ліна Майданюк.

Задекларувати доходи за 2023 рік необхідно до 1 травня 2024 року. Декларуванню, за словами податківця, підлягають:

- доходи не від податкових агентів, тобто, від інших фізичних осіб, не зареєстрованих як самозайняті особи (тобто, не є підприємцями або особами, які провадять незалежну професійну діяльність) - це можуть бути доходи від надання в оренду власного рухомого або нерухомого майна, надання інших послуг чи виконання робіт, продажу власного майна, тощо; 

- спадщину чи подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення; 

- іноземні доходи; 

- доходи, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;  тощо.

У випадку, коли фізична особа має намір скористатися правом на податкову знижку, то термін подання декларація триває до кінця поточного року, тобто до 31 грудня 2024 року.

Подати декларацію платник може у будь-який зручний для нього спосіб: нарочно, поштою чи через електронні сервіси податкової служби.