Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Брусилівська ДПІ: Щовівторка та щочетверга, протягом жовтня-листопада 2023 року, відбуваються сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 13 листопада 2023 о 15:47

Днями у Брусилівській ДПІ за участі головного державного інспектора ДПІ Оксани Аверіної відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО/ПРРО: новації законодавства". 

Платники цікавились порядком реєстрації програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО), застосуванням штрафних санкцій за порушення вимог законодавства про застосування РРО (ПРРО). Також  платниками порушувались питання щодо використання розрахункових книжок, як альтернатива РРО (ПРРО), порядку заповнення заяви 1 – КОРО, щодо тривалості  та порядку використання програмного РРО, у разі відсутності мережі інтернет.  

Оксана Аверіна повідомила, що суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП. 

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316605), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повинен повідомити контролюючий орган. 

Звернула увагу, що з 01.01.2022 року по 01.10.2023 року штрафні санкції за порушення порядку проведення розрахунків до платників податків – суб’єктів господарювання не застосовуються, крім:  - суб’єктів господарювання, що здійснюють продаж підакцизних товарів;  - суб’єктів господарювання, що здійснюють валютно - обмінні операції;  - суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Водночас, починаючи з 01.10.2023 року до порушників порядку проведення розрахунків будуть застосовуватися штрафні санкції незалежно від сфери їх діяльності.    

Запитували громадяни й про особливості отримання податкової знижки: які терміни подання декларації для отримання податкової знижки, які документи потрібні та які категорії громадян можуть на неї претендувати.

Усім запитувачам надані відповідні роз’яснення.