Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівська ДПІ: Зустрічі з представника Харитонівської сільської ОТГ щодо питань застосування РРО/ПРРО

опубліковано 08 вересня 2023 о 14:13

Нещодавно заступник начальника Коростишівської ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській області Ліна Сеніна  зустрілася з начальником відділу фінансів Харитонівської сільської об’єднаної територіальної громади Наталією Савчук та старостою Шахворостівського округу Харитонівської сільської об’єднаної територіальної громади Раїсою Тарасюк. Під час зустрічі обговорювались актуальні питання новацій податкового законодавства, у зв’язку з прийняттям Закону України від 30.06.2023 №3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон 3219) в частині реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій  та вимог Закону  України від 06.07.199 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 265). 

Під час заходу Ліна Сеніна звернула увагу на введення в дію  Закону № 3219, який передбачає відновлення дії норм податкового законодавства, які були призупинені у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні,  та не встановлює нових вимог для мікробізнесу. При цьому   зазначила, що фізичні особи – підприємці  – платники єдиного податку ІІ – ІV груп згідно з вимогами Податкового кодексу України з 1 січня 2022 року зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО при здійсненні готівкових розрахункових операцій незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. 

Окремо податківець звернула увагу, що до 1 жовтня 2023 року не застосовуються штрафні санкції за відсутність РРО/ ПРРО  та знижено фінансову відповідальність для фізичних осіб підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, які здійснюють діяльність з продажу товарів (крім продажу підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор) або надають послуги. Водночас підкреслила неприпустимість порушення законодавства щодо застосування РРО/ПРРО. 

Наприкінці зустрічі посадовець зазначила, що співпраця органів ДПС та місцевого самоврядування допомагає активізувати комунікацію між податковою службою та мешканцями громади.