Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Любарська ДПІ: Час декларувати доходи. Про це на зустрічі з платниками податків наголосила працівник Любарської ДПІ

опубліковано 15 березня 2023 о 13:22

Під час зустрічі з платниками податків головний державний інспектор Любарської ДПІ Головного управління ДПС в Житомирській області Ганна Романенко розповіла про кампанію декларування, яка стартувала 1 січня 2023 року. 

Громадяни, які у 2022 році отримували доходи не від податкових агентів, тобто з таких доходів не були сплачені податки, зобов’язані подати до податкового органу декларацію про майновий стан і доходи з визначеною сумою ПДФО та військового збору, що підлягає сплаті до бюджету. Ганна Романенко детально розповіла про види доходів, при отриманні яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. 

Зокрема зазначила, що обов’язок подання Декларації у платників податків виникає при отриманні ними: спадщини, подарунків, отриманих не від членів сім’ї першого другого ступеня споріднення; доходів від операцій з продажу чи обміну рухомого майна; доходів від продажу сільськогосподарської продукції; доходів від продажу цінних паперів чи списаного банківського кредиту; іноземних доходів чи нецільової благодійної допомоги; доходів від здавання в оренду майна іншій фізичній особі. 

Також працівник ДПІ звернула увагу, що цього року громадянам, які виїхали за кордон в зв’язку з війною і які отримували допомогу від іноземних держав, необхідно задекларувати такі кошти без сплати податку та збору. 

Роз’яснила нюанси заповнення декларації та її подання в електронному вигляді через Електронний кабінет. Водночас нагадала, що подати таку Декларацію необхідно до 1 травня п.р.

За словами податківця Любарської ДПІ, декларацію про майновий стан і доходи можуть подати і ті громадяни, які бажають скористатися податковою знижкою. 

За словами працівника, таке право у громадян виникає якщо вони протягом 2022 року сплачували за навчання закладам освіти за себе або за членів сім’ї першого ступеня споріднення; проценти за іпотечним житловим кредитом; за будівництво чи придбання доступного житла; за послуги пов’язані з усиновленням дитини; за переобладнання транспортного засобу на біоетанол, біодизель, стиснутий або скраплений газ та інші види біопалива; страхові платежі (внески, премії) за договорами страхування; здійснювали благодійні внески (пожертви) неприбутковим організаціям; за придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є юридична особа, яка набула статус резидента Дія Сіті; орендну плату за договорами оренди житла тощо.

Ганна Романенко розповіла, що для заповнення декларації необхідно додати довідку про доходи, а отримати її можна також в Електронному кабінеті. Для цього потрібно лише надіслати до податкової запит про отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків. Скористатись правом на податкову знижку, зазначила Ганна Романенко, можна впродовж року.