Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівська ДПІ: Про податкову знижку на навчання під час проведення “гарячої лінії» у Коростишівській ДПІ

опубліковано 23 січня 2023 о 16:25

Нещодавно у Коростишівській ДПІ Головного управління ДПС у Житомирській  області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Податкова знижка на навчання». На запитання платників відповідала  начальник Коростишівської ДПІ Тетяна Демиденко.

 Пропонуємо відповіді на деякі із запитань, які були обговорені під час заходу.

Чи може дідусь(пенсіонер), який оплачує навчання свою онуку отримати податкову знижку?

 Право на податкову знижку можуть мати лише ті платники податків, котрі протягом минулого року сплачували на користь закладів освіти за своє власне навчання або навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення, котрий не отримує заробітну плату. Відповідно до пп.14.1 ст.14 Податкового кодексу України членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені. Всі ж інші члени сім’ї мають другий ступінь споріднення.

Таким чином, дідусь або бабуся не відносяться до першого ступеня споріднення з онуками, а отже і не мають права на податкову знижку.

 Крім того, податкова знижка застосовується до доходу отриманого у вигляді заробітної плати.

 Які заклади відносяться до вітчизняних закладів з метою отримання податкової знижки за навчання?

 Відповідно до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

Суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації конституційного права людини на освіту, прав та обов’язків фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, а також компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері освіти регулює Закон України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» із змінами та доповненнями та спеціальні закони України:

     від 22 червня 2000 року № 1841-III «Про позашкільну освіту» із змінами та доповненнями,
     від 11 липня 2001 року № 2628-III «Про дошкільну освіту»,

     від 16 січня 2020 року № 463-ІХ «Про повну загальну середню освіту»,

     від 10 лютого 1998 року № 103/98-ВР «Про професійну (професійно-технічну) освіту» із змінами та доповненнями,

     від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту» із змінами та доповненнями.

Спеціальними законами визначено структуру та типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Відповідно до ст. 22 Закону № 2145 юридична особа має статус закладу освіти, якщо основним видом діяльності є освітня діяльність. Права та обов’язки закладу освіти, передбачені Законом № 2145 та іншими законами України, має також фізична особа – підприємець або структурний підрозділ юридичної особи приватного чи публічного права, основним видом діяльності якого є освітня діяльність. Разом з тим, відповідно до п. 5 частини першої ст. 1 та п. 6 частини першої ст. 7 Закону України від 02 березня 2015 року № 222-VІІІ «Про ліцензування видів господарської діяльності» із змінами та доповненнями ліцензія – право суб’єкта господарювання на провадження виду господарської діяльності або частини виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, зокрема, освітньої діяльності, яка ліцензується з урахуванням особливостей, визначених спеціальними законами у сфері освіти.

Таким чином, з метою отримання податкової знижки за навчання, до вітчизняних відносяться заклади дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти, основним видом діяльності яких є освітня діяльність. Типи закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти визначено спеціальними законами.

 Чи підлягають декларуванню доходи від надання майна в оренду ?

Відповідно до статті 164 Податкового кодексу підлягають декларуванню  доходи, отримані  від здачі в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок. Якщо нерухомість або інше майно орендує юридична особа або фізособа – підприємець, то податковим агентом є саме орендатор. Він і повинен утримати та перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовий збір за ставкою 1,5 відсотків.  Якщо ж нерухомість здається фізичній особі, то ПДФО та військовий збір сплачує орендодавець. Також, оподаткуванню підлягають доходи, отримані від здавання в прокат автотранспорту та іншого рухомого майна.

Нагадаємо, кампанія декларування минулорічних доходів громадян розпочалась 1 січня 2023 року та триватиме до 1 травня 2023 року. Декларації про майновий стан і доходи громадяни повинні подавати до ДПІ за місцем своєї податкової адреси.

На допомогу громадянам ДПС України розробила довідник щодо правил декларування доходів за 2022 рік (https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2023/).