Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бердичівська ДПІ: зустріч з Гришківецьким селищним головою

опубліковано 27 квітня 2021 о 14:24

Начальник Бердичівської ДПІ Ірина Самборська разом з начальником відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Наталією Книш 23.04.2021 проведено зустріч з Гришківецьким селищним головою Іреною Лісовою на якій були розглянуті наступні питання:

  1. Питання взаємодії органів місцевого самоврядування з податковими органами щодо наповнення місцевого бюджету Гришківецької громади у 2021 році.
  2. Забезпечення надходжень з плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
  3. Аналіз стану заборгованості по платежам до місцевого бюджету Гришківецької громади.
  4. Інвентаризація земельних ділянок сільськогосподарського призначення, зокрема міжпайових доріг, з метою залучення до оподаткування.

Ірина Самборська зазначила, що основним джерелом доходів місцевого бюджету Гришківецької ОТГ є надходження від податку на доходи фізичних осіб. Складовою частиною надходжень з податку на доходи фізичних осіб є ПДФО з орендної плати за земельні частки (паї), який за 2019 рік склав 5,36 млн. грн., за 2020 рік – 5,35 млн. грн.

Фізичними особами за 2019 рік сплачено 0,31 млн. грн. податку на нерухоме майно, за 2020 рік – 0,36 млн. грн.

Відповідно до пп. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

Є непоодинокі випадки, коли житлові будинки не введені в експлуатацію або введені в експлуатацію, але право власності на них не оформлено у встановленому законом порядку. Такі об’єкти не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість. Виникає необхідність у проведенні органами місцевого самоврядування роз’яснювальної роботи з власниками таких будівель по оформленню права власності.

В даний час проводиться робота по нарахуванню плати за землю. Земельний податок та орендна плата за користування землею є одним з вагомих джерел наповнення місцевих бюджетів. Позитивний результат у зборі плати за землю буде свідченням спільних зусиль податкової служби та місцевої громади в напрямі залучення власників земельних ділянок та землекористувачів до оподаткування.

 Також було розглянуто питання щодо стану заборгованості по платежах до місцевого бюджету Гришківецької громади, оскільки резервом збільшення надходжень є погашення наявного податкового боргу, загальна сума якого складає 349 тис. грн., в тому числі: по юридичним особам – 181 тис. грн., по фізичним особам – 167 тис. грн.

Начальник Бердичівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Наталія КНИШ звернула увагу на необхідність проведення інвентаризації та обстеження земель сільськогосподарського призначення з метою виявлення незаконної розробки міжпайових доріг і встановлення факту їхнього засівання.

Дані заходи необхідні для упередження схем ухилення від оподаткування, якісного обліку земельних ділянок відповідно до чинного законодавства та внесення їх до єдиної інформаційної системи Державного земельного кадастру, наповнення місцевих бюджетів. 

                                                            Бердичівська ДПІ  ГУ ДПС у Житомирській області