Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коростишівська ДПІ: Тетяна Демиденко розповіла про актуальні питання декларування громадянами доходів

опубліковано 21 квітня 2021 о 14:29

Цього разу сеанс телефонного зв’язку з начальницею Коростишівської ДПІ Тетяною Демиденко проведено на тему «Особливості декларування громадянами доходів, одержаних впродовж 2020 року».

Надаємо відповіді на декілька найбільш актуальних питань.

Питання: Чи оподатковується ПДФО дохід у вигляді спадщини, отриманий платником податку від фізичної особи – резидента та від членів сімґї першого ступеня споріднення?

Відповідь: За нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються об’єкти спадщин (дарування), що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Фізичні особи - резиденти, які отримують спадщину (подарунок) від фізичної особи - резидента, але не відносяться до членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

Питання. Коли не подається декларація про доходи?

Обов’язок фізичної особи-платника податку на доходи фізичної особи щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи: - від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу; - виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу; - від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений  ПДФО та військовий збір; - у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та з яких сплачено податок.

Питання. Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати ФО – платник ПДФО до контролюючого органу щоб скористатись правом на нарахування податкової знижки, щодо суми коштів, сплачених за навчання?

Фізична особа – платник податку на доходи фізичних осіб, яка має право скористатися податковою знижкою щодо суми коштів, сплачених за навчання зобов’язана подати до контролюючого органу разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи копії платіжних та розрахункових документів, зокрема, квитанції, фіскальні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача), а також копію договору з навчальним закладом, в якому обов’язково повинно бути відображено заклад освіти – надавача послуг і здобувача освіти – отримувача послуг, вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги; довідку про отримані у звітному році доходи; документи, які підтверджують ступінь споріднення (у разі компенсації вартості здобуття дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти члена сім’ї першого ступеня споріднення), тощо.

Питання: Чи потрібно відкривати додатковий рахунок для повернення коштів  внаслідок застосування права на податкову знижку?

Відповідь: Відповідно до п.179.8 ст.179 ПКУ сума , що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь - якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації. Тому, відкриття додаткових рахунків не передбачено.

Питання. Термін повернення ПДФО платнику податку внаслідок застосування права на податкову знижку?

 

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Питання. Які строки подання декларації та сплати нарахованих податків і зборів?

Фізичні особи не підприємці, подають декларацію про отримані доходи дo 1 травня 2021 року. А декларацію на отримання податкової знижки, громадяни подають – до 31 грудня 2021 року включно. Сплатити податкове зобов’язання – до 1 серпня 2021 року.

Чи включаються до складу податкової знижки витрати, понесені фізичною особою на лікування за наслідками 2020 року?

Станом на 01 січня 2021 року закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не набрав, тому податкова знижка по витратах, понесених платником податку на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2020 року платникам не надається.

 Коростишівська  ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області