Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс «гарячої лінії» на тему: «Порядок застосування податкової застави контролюючими органами»

опубліковано 15 жовтня 2024 о 15:11

В Головному управлінні ДПС у Житомирській області 14 жовтня 2024 року відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Порядок застосування податкової застави контролюючими органами». На запитання платників відповідав начальник відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном Ігор Хитрич.

Під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» платники запитували:

1. Підстави виникнення податкової застави:

Несплата у строки, встановлені Кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначено платником податків у податковій декларації,- з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку; 

Несплата у строки, встановлені Кодексом, суми грошового зобов’язання, самостійно визначено платником податків у податковій декларації,- з дня виникнення податкового боргу; 

У випадку розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу, - з дня укладання договору про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань.

Право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, яке перебуває в його власності у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, крім випадків, передбачених пунктом 89,5 статті 89 Кодексу, а також інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

2. У які терміни після виникнення податкового боргу проводиться опис майна, на яке поширюється право податкової застави і який порядок такого опису, які при цьому документи повинні бути надані підприємству?

Акт опису майна складається з моменту виникнення права податкової застави. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред’являється платнику податків, що має податковий борг.

3. Де розміщується інформація про склад майна, яке знаходиться в податковій заставі та підлягає продажу на аукціонах, а також про місце та час проведення таких аукціонів?

Під час продажу майна на товарних біржах контролюючий орган укладає відповідний договір з брокером (брокерською конторою), яка вчиняє дії з продажу такого майна за дорученням контролюючого органу на умовах найкращої цінової пропозиції.

Інформація про склад майна платників податків, призначеного для продажу, та про час та умови проведення торгів оприлюднюється відповідною біржею.

Організатор аукціону оприлюднює оголошення в засобах масової інформації та на власній вебсторінці.

Під час «гарячої лінії» усі додзвонювачі отримали вичерпні роз’яснення з тих питань, які їх цікавили.