Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників, які ліквідуються чи припинили свою діяльність

опубліковано 16 серпня 2024 о 13:26

Повернення коштів для платників, які ліквідуються, у період, який передує зняттю з обліку в контролюючих органах проводиться на підставі заяви платника податків.

Так, якщо суми надміру сплачених грошових зобов’язань або суми невідшкодованих податків з відповідного бюджету перевищують суми грошових зобов’язань або податкового боргу   перед таким бюджетом, то такі суми перевищення використовуються для погашення грошових зобов’язань або податкового боргу перед таким бюджетом, то такі суми перевищення використовуються для погашення грошових зобов’язань або податкового боргу перед іншими бюджетами, а за відсутності таких зобов’язань (боргу) перераховується у розпорядження такого платника податків, як це передбачено п.97.6 ПКУ.

Механізм повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань передбачений ст. 43 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755 – VI, із змінами та доповненнями (далі – Кодекс) та регламентується Порядком інформаційної взаємодії Державної податкової служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені, затвердженим наказом Міністерства фінансів України 11.02.2019 №60. 

Підставою повернення є заява платника податків, який ліквідується.

Заяву можна створити та надіслати через приватну частину Електронного кабінету в розділі «Заяви, запити для отримання інформації» за формами:

J1302002 – для юридичних осіб;

F1302002– для фізичних осіб.

В заяві необхідно заповнити відповідні поля електронного документу, при цьому реєстраційні дані платника податків заповнюються автоматично, підписати та надіслати заяву.

Заяву на перекид також можна подати на паперовому носії до територіального органу ДПС за місцем помилково сплачених коштів.

Повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів, платежів можливе лише протягом 1095 днів від дати їх сплати.

Отже, повернення органами ДПС сум надміру сплачених грошових зобов’язань платнику податків, який ліквідується можливе у період, що передує зняттю з обліку у контролюючих органах та виключно на підставі заяви платника податків.