Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Упередження застосування схем мінімізації та сплати податків, зборів, платежів, що впливає на розрахунок та сплату податку на прибуток у вигляді МПЗ

опубліковано 12 серпня 2024 о 10:40

Головне управління ДПС у Житомирській області звертає увагу, що з метою контролю за повнотою декларування платниками податків своїх податкових зобов'язань та упередження умисного ухилення від сплати податків проводиться  аналіз суб'єктів господарювання, які декларують позитивне значення мінімального податкового зобов'язання (далі - МПЗ) за 2023 рік, в частині сум сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Відповідно до п.п. 14.1.1142 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі Кодекс) МПЗ - мінімальна величина податкового зобов'язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до Кодексу.

Для обрахунку МПЗ до сплати, відповідно до вимог п. 141.9 ст. 141 Кодексу, платник податків зменшує визначене ним МПЗ на загальну суму сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Таким чином, платник податків, який здійснює господарську діяльність (має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності) та як результат забезпечити приріст збереження активів платника податків та/або їх вартості та створення умов для такого приросту (збереження) в майбутньому.

Отже, головною ціллю платника податків є повна сплата суми податків, зборів, платежів та недопущення зменшення обсягу оподатковуваного прибутку.

Відповідно, у зіставних умовах обрахована сума МПЗ до сплати при здійснені діяльності платника податків не повинна перевищувати суми нарахованих та сплачених ним податків, зборів, платежів у відповідний податковий (звітний) період.

Проводиться аналіз суб'єктів господарювання, які декларують позитивне значення показника «Різниця між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок».

Слід відмітити, що на  зазначений показник впливає загальна сума сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, зокрема:

податок на доходи фізичних осіб (далі - ПДФО);

витрати на сплату орендної плати;

земельний податок;

податок на прибуток;

військовий збір;

єдиний податок;х ділянок;

рентна плата за спеціальне використання води.

Найбільша сума, яка впливає на показник МПЗ, декларується по ПДФО, при цьому при арифметичному співставленні встановлюються ймовірні ризики заниження ПДФО, що може свідчити про виплату заробітної плати нижче розрахованої середньої заробітної плати по Україні.

Крім того має місце, що податкова  ефективність з податку на прибуток  зазначеної категорії платників нижча середньогалузевого показника по Україні.

Поряд з цим така тенденція спостерігається і по іншим податкам, зборам та платежам.

Зазначене вище може свідчити про ймовірний ризик заниження об'єкту оподаткування.

Головне управління звертає увагу платників податків на вжиття комплексу заходів із відпрацювання вказаної категорії та недопущення ризиків мінімізації, забезпечення упередження застосування схем мінімізації та сплати податків, зборів, платежів в повному обсязі, що вплине на розрахунок та сплату податку на прибуток у вигляді МГІЗ за результатами декларування 2024 року.