Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся семінар-тренінг щодо роз`яснення правил заповнення реквізиту «Призначення платежу»

опубліковано 26 липня 2024 о 12:48

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області начальник управління економічного аналізу Марія Кисельова під час семінару-тренінгу роз`яснила платникам податків правила заповнення реквізиту «Призначення платежу». 

З метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску в умовах дії міжнародного стандарту ISO20022 затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (набув чинності з 01 квітня 2023). 

Необхідність цих змін викликана тим, що з 01.04.2023 вся банківська система була переведена на новий міжнародний стандарт електронних платежів ISO20022. З метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску в умовах дії цього стандарту і запроваджено нові правила заповнення реквізиту «Призначення платежу».

Головна мета наказу №148 - спрощення алгоритму заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції платниками та органами виконавчої влади шляхом скорочення кількості його обов’язкових полів.

Відповідальність за правильність заповнення платіжної інструкції лежить виключно на платникові податків.

Зокрема, аналітичні рахунки для сплати платежів до бюджету розміщено на сайті ГУ ДПС у Житомирській області в розділі «Рахунки для сплати платежів», також уточнити дані рахунків можна за номером Гарячої лінії 0-800-505-521.

В ході тренінгу Марія Кисельова на прикладах пояснила, як правильно заповнювати реквізит «Призначення платежу»: крім сплати на єдиний рахунок та для сплати податків на єдиний рахунок та нагадала, що для сплати податків та єдиного внеску можна використовувати електронні сервіси ДПС Електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова».