Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Online - вебінар щодо порядку видачі довідки про відсутність заборгованості та заповнення реквізитів «призначення платежу» при сплаті податкового боргу

опубліковано 10 липня 2024 о 14:39

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся онлайн-вебінар, щодо порядку видачі довідки про відсутність заборгованості та заповнення реквізитів «призначення платежу» при сплаті податкового боргу.

Спікером заходу виступив заступник начальника відділу організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном управління по роботі з податковим боргом, Микола Раздобурдін.

Він детально роз'яснив учасникам вебінару основні аспекти отримання довідки про відсутність заборгованості. Зокрема, для отримання довідки платник повинен подати заяву в електронному або паперовому вигляді, форму якої затверджено додатком 2 до Порядку.

Важливо зазначити, що заява повинна містити посилання на відповідний нормативно-правовий акт, який вимагає підтвердження відсутності заборгованості, а також найменування суб’єкта, до якого буде подано довідку.

Також він наголосив на важливості правильного оформлення заяви. Для цього необхідно вказувати всі реквізити нормативно-правового акту за уніфікованим шаблоном, необхідні для його ідентифікації. Особливу увагу слід приділити тому, що неприпустимим є зазначення у пункті 3 заяви посилання на наказ «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості», оскільки цей акт лише визначає механізм надання довідки, а не є підставою для її отримання.

Спікер підкреслив, що при поданні неправильно заповненої заяви, контролюючий орган вказує на помилки з рекомендаціями щодо їх негайного виправлення. Це дозволяє уникнути відмови у прийнятті заяви та запобігає повторенню таких помилок у майбутньому. Невідповідність заяви встановленій законодавством формі може стати причиною її неприйняття, що, в свою чергу, унеможливлює перевірку наявності/відсутності заборгованості та видачу довідки або листа-відмови.

Довідка або відмова у її наданні готується уповноваженим органом протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви. Платник може обрати форму довідки - паперову або електронну, про що зазначає у заяві. Довідка у паперовій формі видається безпосередньо в органі, до якого було подано заяву, а в електронній формі - через приватну частину електронного кабінету платника.

Проведення подібних вебінарів є важливим кроком у забезпеченні платників податків необхідною інформацією для правильного та своєчасного виконання своїх обов'язків. Знання правил та вимог щодо оформлення документів сприяє підвищенню ефективності роботи платників та знижує ризики виникнення податкової заборгованості.